Poslovna scena
StoryEditor

Vlada se treba pobrinuti da dobije vrijednost za novac koji daje HŽ-u

19. Srpanj 2013.

Hrvatski željeznički sektor napredovao je u reformama, ali one možda neće biti dovoljne da taj sektor bude konkurentan i održiv te su nužne mjere kako bi se postigla održivost i prilagodljivost željeznice, ocjena je iz danas predstavljene studije Svjetske banke ‘Hrvatska: izvješće o politikama željezničkog sektora‘.

Hrvatska je najviše učinila na zakonskoj regulaciji željeznice, ali sada treba raditi na njezinoj održivosti i prilagodljivosti izazovima otvorenog tržišta, rekao je na prezentaciji stručnjak za promet iz Svjetske banke Jean-Francois Marteau. On kaže da su, unatoč visini državnih poticaja željeznici koja je dosezala i do 0,7 posto hrvatskog BDP-a, one bile dovoljne tek za osiguranje osnovne operabilnosti sustava.

- Unatoč visokim subvencijama intenzitet prometa ostao je nizak, a hrvatski željeznički sektor po pokazateljima uspješnosti zaostaje za inozemnim pandanima - rekao je Marteau. Stoga drži nužnim da Vlada osmisli dugoročniju viziju i osigura financijsku neovisnost sektora. Hrvatski željeznički sektor pred tri je ključna izazova, drže u Svjetskoj banci. Prvo, Vlada se treba pobrinuti da dobije vrijednost za novac koji daje HŽ-u te da ga više usmjerava u investicije, a manje za pokrivanje troškova poslovanja.

Drugo, Vlada mora osigurati održivost željeznice kako bi smanjila njenu ovisnost o državnim sredstvima, i treće, Vlada će, prema studiji Svjetske banke, morati raditi na iskorištavanju sredstava iz strukturnih fondova EU-a za nužnu modernizaciju željezničke mreže i postizanje boljih poslovnih rezultata. Uz to, Svjetska banka preporučuje i korištenje poticaja koje su dozvoljeni regulativom EU-a.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je plan Vlade privatizirati HŽ Cargo za što bi ugovor o prodaji mogao biti potpisan koncem kolovoza/početkom rujna, dok će HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz ostati u državnom vlasništvu.

U idućih nekoliko godina, prema njegovim riječima, broj zaposlenih na željeznici sa sadašnjih 13 tisuća bit će smanjen na 10 tisuća. Pri tome bi većina radnika koji napuštaju HŽ otišla u poduzeća izvan osnovnog željezničkog biznisa, koja će biti privatizirana i izdvojena iz HŽ-ova sustava, kaže ministar.

On očekuje da će većina investicija u razdoblju do 2020. godine biti u riječki prometni pravac i deseti koridor. Što se tiče Putničkog prijevoza, najavljuje sklapanje desetgodišnjih ugovora za prijevoz s državnom i jedinicama lokalne samouprave te optimizaciju linija. Kaže da će na nerentabilnim linijama umjesto vlakova voziti autobusi poduzeća u vlasništvu HŽ Putničkog prometa, što znači da Putnički prijevoz više neće unajmljivati privatne autobusere.

Hrvatskoj se nudi jedinstvena prilika da iskoristi pristupanje Europskoj uniji te osnaži svoju ulogu vrata prema srednjoj i južnoj Europi kroz razvoj prometno-logističkog sustava koji bi povezao luke, željeznicu i drugu prometnu infrastrukturu, smatra voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm. U tom kontekstu željeznice u Hrvatskoj moraju se prilagoditi kako bi mogle dati doprinos rastu gospodarstva, smatra Hahm.

24. travanj 2024 23:59