Poslovna scena
StoryEditor

Vlada za članove NO Ine predložila Petrovića, Perića i Proštenika

31. Listopad 2012.

Hrvatska je Vlada danas glavnoj skupštini Ine predložila tri nova člana koja bi u Nadzornom odboru Ine predstavljala hrvatsku državu - Sinišu Petrovića, koji je predložen i za predsjednika Nadzornog odbora Ine, te za članove Željka Perića i Mladena Proštenika.

- Glavnoj skupštini društva INA-Industrija nafte d.d., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Davora Šterna, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića te izbor novih članova Siniše Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, kao predstavnika Republike Hrvatske. Nadzornom odboru predlaže se izbor Siniše Petrovića za predsjednika Odbora, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.

Siniša Petrović savjetnik je premijera za europsko pravo, Željko Perić je vlasnik kozultantske tvrtke Casper, a Mladen Proštenik bio je dugogodišnji direktor Sektora strateškog razvoja i istraživanja u Ini i u mirovinu je otišao s mjesta savjetnika predsjednika Uprave.

Siniša Petrović se pisanim putem obratio i predstojniku Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenu Pejnoviću i u tom pismu, koje je dostavljeno i novinarima u Banskim dvorima, zatražio da mu se naknada koju će primati kao član Nadzornog odbora Ine isplaćuje do visine koja odgovara dvostrukom iznosu naknade članovima nadzornih odbora u tvrtkama u državnom vlasništvu, a da se preostali iznos naknade isplati u humanitarne svrhe, Centru za odgoj i obrazovanje Zajezda i udruzi Krijesnica.

Iznos naknade članovima nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu ograničila je bivša Vlada u travnju 2009. godine kada je tu naknadu ograničila na iznos od dvije tisuće kuna neto mjesečno.

Prema neslužbenim informacijama koje su se mogle čuti u Vladi, naknada članovima Nadzornog odbora Ine je oko 15 tisuća kuna mjesečno.

Članovi Nadzornog odbora Ine, kako se neslužbeno doznaje, imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini dvije prosječne plaće Ininih zaposlenika, a predsjednik tog odbora u visini tri prosječne Inine plaće.

Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno mjesto ima predstavnik radnika.

16. travanj 2024 19:44