Poslovna scena
StoryEditor

Vlahović: Cilj nam je da Croatia osiguranje postane regionalni lider

05. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila nacrte triju dokumenata potrebnih da se rovinskoj Adris grupi proda 39-postotni vlasnički udio u najvećoj hrvatskoj osiguravajućoj kući Croatia osiguranju.

Ministar financija Slavko Linić, podnoseći izvješće o pregovorima koje je njegovo ministarstvo vodilo s Adrisom, kazao je da su pregovori s Adrisom završeni, a temeljem njih pripremljeni su konačni tekstovi transakcijske dokumentacije za prodaju Croatia osiguranja.

Osnov pregovora je bio temeljni tekst transakcijskih dokumenata koji je Vlada uputila kod konačnog snimanja stanja u Croatia osiguranju, kao i komentari Adrisa na navedene ugovore kad je dostavio svoju obvezujuću ponudu, rekao je Linić.

Nacrtom ugovora o kupoprodaji dionica u trgovačkom društvu Croatia osiguranje, koji je Vlada danas prihvatila, određuju se svi bitni rokovi da se kupoprodaja registrira kod Hanfe i ostalih regulatornih agencija u regiji, kao i obveza da Adris po potpisivanju ugovora uplati 905 milijuna kuna, koliko je ponudio za otkup dionica, te održavanje skupštine na kojoj bi se donijela odluka o dokapitalizaciji za oko 840 milijuna kuna.

Najviše se pažnje u pregovorima oko kupoprodajnog ugovora posvetilo jamstvima i sigurnostima i jedne i druge strane, istaknuo je Linić.

Nacrtom dioničarskog ugovora pak utvrđuju u novi odnosi među dioničarima, s obzirom na činjenicu da će država zadržati vlasništvo nad 28 posto dionica Croatia osiguranja.

Linić je pritom kazao kako država svoja prava u tom ugovoru štiti posebno kroz Nadzorni odbor, ali i pojedine klauzule o tome kako će se donositi strateške odluke.

Dodao je i da su u pripremi ovih dokumenata tražena i mišljenja Ureda za zakonodavstvo, ministarstava pravosuđa, vanjskih poslova i gospodarstva te Državnog odvjetništva, ali da su oni rekli da mišljenja nisu potrebna jer se radi o transakciji dionicama.

Kako bi se odredbe iz tih dvaju ugovora mogle i primijeniti, Vlada je prihvatila i nacrt novog statuta Croatia osiguranja, u kojem su sadržane promjene iz ugovora.

Vlada je ponudu Adris grupe za kupnju 39,05 postotnog udjela u Croatia osiguranju prihvatila u prosincu prošle godine. Adris je za taj dionički paket ponudio 905 milijuna kuna, kao i dokapitalizaciju Croatia osiguranja za 110 milijuna eura.

Po završetku dokapitalizacije Adris grupa će u Croatia osiguranju mati 60 posto vlasništva, a država 28 posto.

U povodu Vladine odluke oglasio se i predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović.

- Ovo je veliki poslovni događaj za Adris grupu. Siguran sam da će vrijeme pokazati da je značajan i za hrvatsko gospodarstvo. Čeka nas zahtjevan posao restrukturiranja, rasta i razvoja tvrtke. Cilj nam je da Croatia osiguranje postane regionalni lider – kazao je Vlahović.

25. travanj 2024 04:01