Poslovna scena
StoryEditor

Vlasnik Plive prodaje imovinu za dvije milijarde dolara kako bi kupio portfelj Allergana

06. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Teva je u srpnju pristala kupiti generički portfelj Allergana kako bi učvrstila poziciju najvećeg svjetskog proizvođača generika. Allerganu bi pak transakcija pomogla da se usredotoči na poslovanje vezano za originalne lijekove i ojačalo kompaniju za buduće akvizicije

Izraelska farmaceutska kompanija Teva Pharmaceutical Industries dovršava sporazume o prodaji imovine vrijedne dvije milijarde dolara kako bi dobila odobrenje američkih regulatora za kupnju portfelja generičkih lijekova Allergana, kazao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Prodaja imovine pomoći će Tevi u naporima da zaključi posao s Allerganom iz Irske vrijedan 40,5 milijardi dolara. Teva je objavila u ožujku da regulatorni pregled američke Savezne trgovinske komisije (FTC) traje dulje nego se očekivalo, te da bi transakcija trebala biti zaključena do lipnja.

Teva je pronašla kupce za gotovo svu imovinu za koju se očekuje da će prodati, a čija je ukupna procijenjena vrijednost oko dvije milijarde dolara, rekao je u četvrtak izvor. Ona uključuje oko 50 lijekova koji se već nalaze na  tržištu i 25 lijekova u razvoju za liječenje raznih bolesti, od raka i dišnog sustava do poremećaja središnjeg živčanog sustava, kazao je izvor.

Teva bi mogla zaključiti posao sljedećeg mjeseca, dodao je izvor koji je želio ostati anoniman. Teva je odbila to komentirati, a Allergan nije odmah reagirao na zahtjev za komentarom.

Dovršetak plana prodaje imovine ne jamči odobrenje FTC,  što ponekad može iznenaditi tvrtke. Komisija može zatražiti dodatnu prodaju imovine ili proglasiti transakciju protivnom pravilima tržišne utakmice. Europski regulatori dali su zeleno svijetlo za Tevin dogovor s Allerganom.

Teva je u srpnju pristala kupiti generički portfelj Allergana kako bi učvrstila poziciju najvećeg svjetskog proizvođača generika. Allerganu bi pak transakcija pomogla da se usredotoči na poslovanje vezano za originalne lijekove i ojačalo kompaniju za buduće akvizicije.

Allergan je naknadno dogovorio 160 milijardi dolara vrijedno preuzimanje od strane Pfizera, međutim taj je posao propao prošlog mjeseca zbog novih pravila američkog Ministarstva financija koja onemogućavaju izbjegavanje plaćanja visokih poreza.

Teva je još uvijek u procesu pronalaženja kupaca za jedan set imovine, hrpu lijekova u različitim fazama razvoja u vrijednosti od oko 500 milijuna dolara, no očekuje da će već sljedećeg tjedna uspjeti postići dogovor o tome, rekao je izvor.

18. travanj 2024 23:06