23. kolovoz 2016.

Volkswagen postigao dogovor s dobavljačima o isporuci ključnih dijelova

lider.media
lider.media

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u utorak da je postigao dogovor s dobavljačima o isporuci ključnih dijelova čija je obustava prisilila grupu na prekid proizvodnje u nekoliko tvornica.

"Pogođene tvornice polako se pripremaju za nastavak proizvodnje", objavio je VW u priopćenju.

Automobilski div i dobavljači presvlaka za sjedala i kućišta za mjenjače Cartrim i ES Guss nastavili su jučer pregovore, nakon neuspjelog subotnjeg pokušaja. U priopćenju VW-a navodi se da su se dvije strane složile da će pojedinosti dogovora zadržati u tajnosti. Jučer su iz VW-a upozorili da će u slučaju da dogovor ne bude postignut biti prisiljeni skratiti radno vrijeme za oko 28.000 radnika u šest tvornica. Nekima je radno vrijeme već skraćeno zbog obustavljene isporuke ključnih dijelova.

Početkom kolovoza VW je ishodio sudski nalog o nastavku isporuka ali dobavljači su ga odbili realizirati, rekavši da je VW otkazao buduće ugovore bez odgovarajuće nadoknade.

Glasnogovornik Preventa, matične tvrtke dva dobavljača, rekao je u petak za poslovni dnevnik Handelsblatt da VW dobavljačima nameće "neprihvatljive uvjete".

Političari su također podvrgnuli pritisku dvije strane da postignu dogovor.

"To ne bi trebao biti primjer iz kojeg će drugi učiti", upozorio je premijer savezne zemlje Donje Saske Stephan Weil, inače član nadzornog odbora VW-a.

U toj saveznoj zemlji živi nekoliko desetaka tisuća radnika VW-a čije je sjedište u Wolfsburgu.

Radnici su "postali žrtve sukoba koji se nepotrebno vodio preko njihovih leđa", rekao je Weil.

Volkswagen još osjeća i posljedice najveće krize u svojoj povijesti nakon što su u rujnu 2015. priznali da su na testovima krivotvorili podatke o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora ukupno 11 milijuna automobila širom svijeta. Automobilski div pristao je platiti 14,7 milijardi dolara za podmirenje štete u SAD-u, iako neki analitičari procjenjuju da će se konačna cijena te afere kretati između 20 i 30 milijardi dolara.