25. listopad 2013.

Volvo i Electrolux ukidaju ukupno 4.000 radnih mjesta

Švedske kompanije Volvo i Electrolux najavile su u petak da će ukinuti ukupno 4.000 radnih mjesta diljem svijeta nakon što su objavile razočaravajuće poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Dvije kompanije veliki su igrači u automobilskoj i industriji kućanskih aparata a u odvojenim su priopćenjima objavile da planiraju ukinuti po 2.000 radnih mjesta.

"U sklopu najavljnog programa efikasnijeg poslovanja donesena je okvirna odluka o smanjenju broja zaposlenih i savjetodavnih suradnika na poslovima koji traže visoke kvalifikacije kao i onih u pomoćnim službama za oko 2.000", priopćeno je iz švedskog proizvođača kamiona Volvo.

U trećem tromjesečju neto prihodi Volva pali su pet posto, na 64,9 milijardi kruna (7,4 milijarde eura). Neto dobit smanjena je jedan posto i iznosila je 1,4 milijarde kruna.

Izvršni direktor Volva Olof Persson rekao je da je treće tromjesečje "obilježila nastavljena sveobuhvatna obnova kamionskog programa grupe i činjenica da smo ušli u novu fazu razvoja grupe usredotočenu na konkretne mjere pojednostavljivanja i poboljšanja učinkovitosti našeg poslovanja".

Volvo Group zapošljava 112.000 radnika širom svijeta, uključujući 16.000 savjetnika i honorarnih radnika.

Odvojeno je proizvođač kućanskih aparata Electrolux najavio program smanjenja troškova čija će provedba početi u posljednja tri ovogodišnja mjeseca a uglavnom će će provoditi u Europi, na Bliskom istoku i u Africi.

"Mjere će obuhvatiti oko 2.000 zaposlenika", priopćeno je iz Electroluxa.

Kompanija je predstavila program paralelno objavi poslovnog izvješća za treće tromjesečje koje je de facto pokazalo stagnaciju neto prihoda u odnosu na godinu ranije, na 27,1 milijardu kruna. Neto dobit iznosila je 655 milijuna kruna, što je 28,9 posto manje nego u istom razdoblju 2012.

"Potražnja na nekoliko ključnih Electroluxovih tržišta u Europi ponovo se smanjila", objavila je kompanija. U zapadnoj Europi prodaja je pala jedan posto u odnosu na godinu ranije.

Electrolux trenutno zapošljava 60.200 ljudi širom svijeta.