Poslovna scena
StoryEditor

Vrijednost informatičkog tržišta u godinu dana porasla 11 posto, na 7,13 milijardi kuna

16. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Informatičko tržište Hrvatske u 2015. godini je dosegnulo vrijednost od 7,13 milijardi kuna, što je porast u odnosu na godinu prije za 10,8 posto, pokazalo je godišnje istraživanje analitičke tvrtke IDC Adriatics. Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je pala za 7 posto u odnosu na 2014. godinu, na 1,04 milijarde dolara, zbog vrlo snažnog jačanja tečaja dolara u odnosu na domaću valutu, navodi se u priopćenju.

IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta i u ovoj godini. Tako se u srednjoročnom razdoblju očekuje daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5 posto na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i pakiranog softvera, da bi se dosegla vrijednost od 9,75 milijardi kuna u 2020. godini.

- Značajan rast potrošnje na domaćem IT tržištu u prošloj godini može se ponajviše pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona te skoku vrijednosti serverskog tržišta, prvenstveno zahvaljujući pojavi superračunala Bura u Rijeci, a u nešto manjoj mjeri rastu isporuka IT usluga te softverskih aplikacija, ističe regionalna direktorica IDC-a za regiju jugoistočne Europe (SEE) Ana Papež.

IT tržište

Napominje kako će "porast vrijednosti usluga pruženih u oblaku, širenje kapaciteta u segmentu podatkovnih centara, digitalizacija poslovanja, sve veća upotreba mobilnih aplikacija i ‘big data‘ analitike te šira primjena naprednih tehnologija, poput interneta stvari (IoT), predstavljati ishodišne točke daljnjeg sazrijevanja hrvatskog IT tržišta". Strukturni fondovi Europske unije potaknuli su daljnje jačanje start-up scene i nastavak izvozne ofenzive nekolicine domaćih ponuđača softvera i IT usluga.

Iz IDC Adriatics ističu i kako je na domaćem informatičkom tržištu prošle godine došlo do nekih značajnijih spajanja i novonastalih tvrtki.

- Tako je došlo do udruživanja poduzeća IT Sistemi iz Splita te eVisiona iz Zagreba, zatim,nastala je kompanija Setcor pripajanjem tvrtki Aduro, Hema i itSoft, dok je SPAN, jedna od vodećih lokalnih tvrtki, u 2015. godini kupio Infocumulus, a 2016. Recro-net, navodi Papež.

Po podacima IDC Adriaticsa dobar dio ukupnih tehnoloških tržišnih segmenata u 2015. godini je iskazao rast vrijednosti.

Kategorije IT usluga i pakiranog softvera zabilježile su porast u odnosu na 2014. godinu, u segmentu hardvera najsnažniji skok imale su isporuke pametnih telefona, poslužitelja te ispisnih uređaja, dok je pala vrijednost isporučenih tableta, zbog visokog stupnja zasićenosti tržišta, kao i osobnih računala, uređaja za pohranu podataka te mrežne opreme.

U ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini najveća zasebna kategorija bile su IT usluge s udjelom od 31 posto, slijede osobna računala s udjelom od 18 posto te pametni telefoni sa 17 posto.

Na domaćem tržištu IT usluga vodeću je poziciju zadržao Combis, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok Lenovo i HP imaju vodeće pozicije na tržištima računala i ispisnih uređaja u 2015. godini, navodi se u priopćenju.

04. svibanj 2024 16:33