Poslovna scena
StoryEditor

Vrlo često žene uspijevaju pretvoriti ono što je u početku bio hendikep u stratešku prednost

26. Prosinac 2015.

Istraživanje koje je Deloitte proveo u 10 zemalja EU pokazuje da tvrtke koje podržavaju raznolikost postižu bolje rezultate i uspješnije su u postizanju ciljeva i strategije. Međutim, još uvijek nisu sve tvrtke dovoljno aktivne na području promicanja i uspostavljanja rodne jednakosti te su gospodarski razlozi za zapošljavanje žena kao i investiranje u njihov karijerni razvoj jako važni, smatraju u ovoj konzultantsko-revizorskoj tvrtki.

Zaključci do kojih su došli odnose se na ključne karakteristike koje su bitne za upravljanje tvrtkama, a vezane su uz različite stilove vođenja muškaraca i žena. Uvriježena percepcija je da su žene manje politične, bolje surađuju, pažljivije slušaju, empatičnije i razumnije te da su posvećene obavljanju zadatka u cijelosti. Ovu su percepciju potvrdili i istraživanjem - kvalitete muškaraca i žena na vodećim pozicijama u tvrtkama nešto su drugačije percipirane. Istraživanje je dovelo u pitanje jedan od uvriježenih stereotipa o ženama kao znatno boljim komunikatorima od muškaraca. Iako svega četiri posto ispitanika smatra da je jasna komunikacija rezervirana za muškarce, a dodatnih 39 posto smatra da je to više osobina žena, čak je 58 posto ispitanika istaknulo dobru komunikaciju kao karakteristiku oba spola. Dok su prezentacijske vještine i sposobnost ravnopravnog sudjelovanja na sastancima uprave percipirani kao karakteristika oba spola, u pogledu samouvjerenosti u donošenju odluka više naginju na mušku stranu pa je gotovo polovica ispitanika samouvjerenost navela kao karakteristiku muškaraca.

Što se tiče karakteristika koje su svojstvene ženama na upravljačkim pozicijama, ispitanici smatraju da se radi o dosljednosti (61 posto), zatim o angažiranosti (57 posto), o analitičnosti (59 posto) te o sposobnosti obavljanja više zadataka istovremeno (79 posto).

Marina Tonžetić, partnericu u Deloittevom u Odjelu revizije smatra da je učinkovit način provođenja ciljeva koji nisu jednostavno ostvarivi kroz prirodne procese propisivanje realizacije putem uvođenja zakonskih okvira. U slučaju uvođenja kvota za zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama ovakav postupak ne znači nužno i ostanak žena na tim položajima. - Razlog je u činjenici da pored propisane forme zadovoljenja određenog postotka zastupljenosti, ovaj položaj zahtijeva i poslovnu odgovornost, odnosno ostvarivanje ciljeva korporacije i maksimiranje vrijednosti dioničarima. Ova dva cilja nisu nužno uvijek usklađena, pa tako ni karakteristike djelatnika na ovim pozicijama nisu uvijek podudarne na oba područja. Smatram da mjere koje su uspostavljene u tvrtkama vezane uz društvenu odgovornost donose učinkovitije i mjerljivije rezultate – kaže Tonžetić. U konačnici, dodaje, u učinkovitim sustavima upravljanja i uspješnim kompanijama rade zaposlenici koji donose rezultate i imaju karakteristike koje odgovaraju zahtjevima pozicije, a zakonske prisile uvođenja određenih omjera zastupljenosti, bez obzira na vrstu raznolikosti koja se želi promovirati, mogu kršiti principe odavanja priznanja za doprinos korporacijskim rezultatima.

Kada su u okviru Deloitteovog istraživanja u Hrvatskoj pitali koje od taktičkih mjera bi trebalo poduzeti u svrhu povećavanja udjela žena na rukovodećim pozicijama ispitanici su se u najvećem broju slučajeva odlučili za fleksibilne radne uvjete (61 posto), zatim za programe koji balansiraju posao i obiteljski život (50 posto) te za sisteme vrednovanja zaposlenih koji neutraliziraju roditeljske dopuste (48 posto). -Vjerujem da su rezultati istraživanja reprezentativni i za populaciju s obzirom da iz osobnog primjera mogu potvrditi da su ove mjere učinkovite u praksi – kaže Tonžetić.

Ona smatra kako financijska uspješnost i razvoj zdrave organizacijske klime ovisi o optimalnom odnosu i balansiranosti rodne zastupljenosti na svim razinama rukovodstva. Iskustvo pokazuje da se isplati podržavati poslovne žene, čak i kada se odluče postati majke. Bez obzira kako su veliki izazovi, ambiciozne žene će uvijek naći način da postignu osobnu ravnotežu privatnog i poslovnog, kao i da preuzmu ulogu vođe u bilo kojem poslovnom segmentu. Vrlo često žene uspijevaju pretvoriti ono što je u početku bio hendikep u stratešku prednost. - Uspješne žene odlikuje inspirativna snaga, dosljednost, mogućnost istodobnog obavljanja više aktivnosti, suosjećajnost, jasno izražene moralne vrijednosti, komunikacijske sposobnosti, vizija, timski duh, fleksibilnost i ustrajnost – odnosno predanost kao temelj profesionalnog i osobnog napretka, a posljedično funkcioniranja i organskog rada poslovnog sustava u cjelini – ističe Tonžetić.

U zadnjih nekoliko desetljeća svjedočimo o porastu važnosti žena u poslovnom svijetu. Do ovakvog trenda dolazi, smatra Tonžetić, zahvaljujući različitosti u rodnim stilovima upravljanja, dosljednosti, komunikacijskim sposobnostima, empatiji i kreativnosti, kao nekim od značajnijih osobina ženskog stila upravljanja. U konačnici, diverzificirani pristup upravljanju tvrtkama donosi inovativna rješenja izazova s kojima se susreću, a samim time bolje dugoročne financijske i poslovne rezultate.

Kada je riječ o izvorima rodne nejednakosti u poslovnom svijetu, Tonžetić smatra da je to pitanje vrlo kompleksno te nije jednostavno odgovoriti je li uzrok u odgoju, uvjetima žena na radnom mjestu, rađanju djece. - Vjerujem da svatko ima osobne i profesionalne izborete mora jasno odlučiti o ciljevima bilo da se odnose na privatno ili na profesionalno, kao i razabrati okolnosti, uvjete i posljedice (ne)ostvarivanja. Dodatno, izuzetno je bitno da se u slučaju neostvarivanja ciljeva sam događaj shvati kao prilika za rast i razvoj, a ne točka posustajanja – ističe Tonžetić, dodajući da je osobni uspjeh osobni izbor, kao i svi drugi izbori s kojima se svakodnevno susrećemo. - Naravno, u tom postupku, pojedinci nisu izolirani, svaki dan srećemo izvanredne kolegice i kolege, koji dokazuju da su pouzdani poslovni partneri, koji nas inspiriraju da nastavimo svoj put, da pružimo ono nešto više i bolje makar za nijansu od stanja u kojem smo danas, koji nas podržavaju da ne posustanemo. U svemu tome ključna je i podrška osobnog partnera, a svi čimbenici balansirani zasigurno doprinose uspješnoj poslovnoj karijeri i privatnom zadovoljstvu – kaže Tonžetić.

Za sebe smatra da treba i dalje nastojati biti ono što jest i kreirati način vođenja i profesionalni put koji za nju funkcionira, a u tome nije i ne želi biti netko drugi. Udana je i majka troje djece, a u trenucima porodiljinog dopusta i obiteljskih obveza imala je, kaže, punu podršku tvrtke. Također, vjeruje da su osobni i profesionalni uspjeh odgovornost svakog pojedinca, no vjeruje da svatko od nas aktivnim sudjelovanjem u razvoju talenata i osobnim primjerom može doprinijeti tom uspjehu te ih inspirirati na tome putu.

17. travanj 2024 18:22