Poslovna scena
StoryEditor

Vuić: Nastavili smo pregovore s EBRD-om

20. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

- Jedina hrvatska velika banka u državnom vlasništvu Hrvatska poštanska banka (HPB) planira se snažnije nametnuti na tržištu te tako uvećati svoju vrijednost ususret mogućoj prodaji u nadolazećim godinama - izjavio je njen predsjednik uprave Tomislav Vuić. HPB trenutno ima manje od pet posto udjela na tržištu koje je uglavnom u rukama banaka iz Italije, Austrije, Mađarske i Francuske.

- Naš potencijalni rasta leži u širenju na oko 1000 ureda Hrvatske pošte gdje bi mogli pružati svoje usluge. Ovaj potencijal je tek djelomično do sada bio iskorišten - tvrdi Vuić u intervjuu koji je dao Reutersu. HPB naime posjeduje 27,5 posto Hrvatske pošte. Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tvrde kako bi već sljedeće godina HPB mogla biti ponuđena na prodaju, nakon što je prvi pokušaj prošle godine propao. Vlada mora tek donijeti odluku kako točno reagirati u ovom slučaju.

- Vlasnik će odlučiti o uvjetima i trenutku prodaje. Naše je da banku najbolje pripremimo za taj trenutak te sada radimo upravo na tome - kaže Vuić.  Druga opcija je ulazak Europske banke za obnovu i razvoj koja bi nakon tri do pet godina napustila tvrtku spremnu za privatizaciju. 

- Nastavili smo i pregovore s Europskom bankom za obnvou i razvoj koji su započeti još pod prijašnjim vodstvom. Želimo ojačati naš kapital, a upravo oni bi mogli biti naši najprikladniji partneri za to - rekao je Vuić. Hrvatska je trenutno u šestoj godini recesije.

Glavni problemi su presporo provođenje reformi koje bi trebale stvoriti atmosferu atraktivnu stranim investitorima. Vuić kaže kako HPB ima veliku ambiciju kroz kredite potaknuti osnaživanje malih i srednjih poduzetnika i tako doprinjeti oporavku ekonomije.

– Iako smo ponajviše fokusirani na maloprodaju, vidimo veliki potencijal i u poslovanju s malim i srednjim kompanijama, budući da bi oni trebali biti glavni pokretači hrvatske ekonomije jednom kad se oporavi-zaključio je Vuić. U prvih šest mjeseci HNB je zabilježio neto dobit od 34.4 milijuna kuna, što je  44 posto manje nego u istom periodu prošle godine, zahvaljujući povećanju rezervacija za loše kredite nametnutima pd strane regulatora.

24. travanj 2024 02:26