Aktualno Poslovna scena

VW prestaje proizvoditi legendarnu Bubu

Bubu

Volkswagen će u srpnju 2019. godine prestati proizvoditi Bubu, automobil najznamenitijeg dizajna na svijetu, koji je desetljećima privlačio poklonike širom svijeta.

Njemačka tvrtka poručila je kako će proizvodnja završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega srpnja nakon što se proizvedu slavljenički modeli. Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren „narodni automobil“, no postala je zvijezda uspješnih Disney filmova o automobilu po imenu Herbie. Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

Volkswagen će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na obiteljske i električne automobile.

>>> Posljednja legendarna buba izašla iz tvornice prije 40 godina

Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

„Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja“, rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe.

Bubu je 1930. godine izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porsche – ime danas povezano s brzim vozilima – po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnju dostupan njemačkom narodu. No, izbijanjem rata proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga. Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milijun automobila.

Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete Bube.

>>> 80 godina Volkswagena: Kamen temeljac položio Hitler, Buba osvojila svijet

Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tijekom sedam desetljeća. Redizajnirana „Nova Buba“ devedesetih godina prošloga stoljeća pomela je američkog tržište – prodano je više od 80.000 vozila tijekom 1999. godine. Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje. Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši „nikad ne reci nikad“.

Volkswagen je tijekom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari