Poslovna scena
StoryEditor

Warren Buffett za milijardu dolara kupio udio u Appleu

17. Svibanj 2016.

Investitor Warren Buffet uložio je milijardu dolara u udio u američkom tehnološkom divu Appleu cijene čijih dionica već dulje vrijeme bilježe silazni trend, pokazali su objavljeni dokumenti. Kupnja udjela vidljiva je iz podneska koji je američkom regulatoru dostavila Buffettova kompanija Berkshire Hathaway nakon što je cijena Appleove dionice prošlog tjedna potonula na najnižu razinu u dvije godine.

Podnesak ne pokazuje kada je Buffett kupio udio ni razloge kupnje, iako je poznat po tome da kupuje udjele u kompanijama cijene čijih dionica smatra preniskima, napominje agencija AFP.

Dokument dostavljen američkoj Komisiji za vrijednosnice i tržišta (SEC) pokazuje da je Berkshire vlasnik 9,8 milijuna Appleovih dionica vrijednih oko 1,07 milijardi dolara.

Buffet spada među najbogatije ljude svijeta i preko svojeg holdinga kontrolira čitav niz kompanija u sektorima osiguranja, maloprodaje i medija. Nedavno je tako Berkshire povećao udio u IBM-u a smanjio onaj u Wal-Martu.

Apple se pak u posljednje vrijeme našao pod pritiskom zbog slabije prodaje iPhonea, glavnog izvora prihoda i dobiti. Prošlog je četvrtka zbog pada cijena Appleovih dionica Googleova krovna kompanija Alphabet nakratko preuzela poziciju vodeće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Prije nekoliko tjedana milijarder Carl Icahn objavio je da je prodao sve vlasničke udjele u Appleu a njegova se objava nadovezala na dugotrajnu kampanju koja je Appleovim dioničarima trebala osigurati veće prinose.

23. travanj 2024 12:52