Poslovna scena
StoryEditor

Westgate u Splitu započeo izgradnju projekta vrijednog 500 milijuna kuna

13. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Westgate, jedan od najvećih projekata, istoimenog investitora, započeo je s izgradnjom poslovno-turističkog projekta u Splitu. Investicija vrijedna 500 milijuna kuna prostirat će se na površini veličine 50.000 metara četvornih, a po izgradnji cijelog centra, dnevno će biti zaposleno 1.200 ljudi.

Objekat će se sastojati od dva tornja – toranj A s 14 etaža te toranj B, koji će sa svojih 17 etaža i 75 metara visine, preuzeti titulu najvišeg tornja u Splitu. Projektant poslovnih tornjeva je poznati zagrebački arhitekt Otto Barić. U nižem objektu, nalazit će se sjedište Societe Generale Splitske banke, gdje će ujedno biti i njezina centrala za Adria regiju. U tornju B, koji će se prostirati na površini od 30.000 metara četvornih, smjestit će se hotel s četiri zvjezdice koji će poslovati pod jednim od najvećih svjetskih hotelskih brandova koji će po prvi put ući na hrvatsko tržište, čime će se konkurentnost Splita i županije kao turističkog središta dodatno povećati. U njemu će se nalaziti i kongresni centar, wellness&spa centar, restorani, barovi te business centar za najam. Završetak projekta, koji se gradi po principu zelene gradnje te će biti certificiran (LEED Certifikat) od strane međunarodne organizacije U.S. Green Building Council za zelenu gradnju, predviđen je za sredinu sljedeće godine.

Projekt bi trebao biti nominiran kao strateški budući da udovoljava svim kriterijima, a planirano je i apliciranje za sredstva iz fondova Europske unije. Financijska konstrukcija za toranj A u cijelosti je zatvorena kreditom Privredne banke i Societe Generale – Splitske banke kao kupca tornja. Za toranj B kažu investitori, osigurali su potreban vlastiti kapital od 30 posto, a za 70 posto sredstava aplicirat će izravni kreditni zahtjev kod HBOR-a, budući da je toranj B turistički projekt.

27. travanj 2024 05:15