Poslovna scena
StoryEditor

Wootton s Obersnelom o LNG-u, nizinskoj pruzi i riječkoj luci

04. Rujan 2012.

Gradonačelnik londonskog Cityja David Wootton posjetio je danas Rijeku gdje je s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o mogućnostima razvoja riječke luke, Rijeka Gateway projektu, nizinskoj pruzi, projektu LNG terminala i drugim projektima.

Wootton je nakon sastanka izjavio da mu je drago što je posjetio Hrvatsku i Rijeku kako bi saznao kako britanski biznis može pridonijeti njihovu razvoju.- U Rijeci i Hrvatskoj ima dosta zanimljivih razvojnih projekata, a britanska strana ima znanje i iskustvo s kojim bi u njima mogla sudjelovati - kazao je. Čuo sam o zanimljivim planovima razvoja Rijeke u turizmu i stanogradnji, koje obuhvaća projekt Waterfront (dio Rijeka Gateway projekta), o razvoju komercijalnih dijelova luke, zračne luke i željeznice prema Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske i Europi - kazao je Wootton. Najviše nas za sada privlači projekt Waterfront, koji objedinjuje gospodarstvo, stanogradnju i turizam, koji bi omogućio da ljudi rade, druže se i žive na atraktivnom mjestu, a Rijeku učinio privlačnijom za sve, rekao je.

Odgovarajući na novinarski upit o navodima gradonačelnika Londona Borisa Johnsona u kolumni u britanskom dnevniku Telegraphu u kojoj je, kako prenose hrvatski mediji, preporučio Hrvatima da se suzdrže od pridruživanja EU i zadrže kunu po svaku cijenu, Wootton je rekao kako se, ako se pažljivo pročita tekst može vidjeti da je Johnson ‘brižno opisao svoj odmor u Hrvatskoj te je govorio o članstvu u eurozoni, a ne o članstvu u EU‘. Kao što znate, Velika Britanija je članica EU, a nije članica eurozone, kazao je Wootton koji smatra da se Johnson osvrnuo na rasprave koje se o toj temi vode i u Velikoj Britaniji i u Europi. Dodao je da pitanje ulaska Hrvatske u eurozonu tek slijedi.- Mislim da ne trebamo čitati ovaj članak kao preporuku da se Hrvatska treba suspregnuti od ulaska u EU. Mi podupiremo Hrvatsku da postane članica EU - rekao je.

Veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj David Slinn izjavio je da je 2012. vrlo važna za razvoj Hrvatske, da postoji obostrani interes za razvoj veza i suradnje, te kako vjeruje da moderna Britanija može puno ponuditi Hrvatskoj. Istaknuo je da je ovaj posjet važan jer hrvatski partneri mogu predstaviti zanimljive projekte te da će britanska strana, nakon toga, moći bolje sagledati kako u njima može sudjelovati.

Gradonačelnik londonskog Cityja Davit Wootton u Rijeku je došao sa suradnicima i poslovnim ljudima, u pratnji veleposlanika Slinna, a na sastanku u gradskoj upravi bili su i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te tvrtke Plinacro.Wootton u Hrvatskoj boravi 4. i 5. rujna, a jutros se sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem, ministrom financija Slavkom Linićem, guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Tijekom dvodnevnog boravka u Hrvatskoj predviđeni su i njegovi susreti s prvim potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, ministrom turizma Veljkom Ostojićem, ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom, a Wootton će sudjelovati i na dva okrugla stola, o razvoju i financiranju velikih energetskih i infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj te o razvoju financijskih instrumenata i povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

26. travanj 2024 10:16