Poslovna scena
StoryEditor

Za budućnost telekoma ključna je monetizacija podatkovnog prometa

26. Ožujak 2015.

[gallery columns="5" ids="228085,228087,228088,228089,228090"]

Na čelo Vipneta Jiří Dvorjančanský stigao je početkom kolovoza prošle godine. Odmah nakon dolaska postalo mu je jasno da je riječ o kompliciranom tržištu i još kompliciranijoj državi. A došao je s nimalo lakim zadatkom – zaustavljanjem upornog pada financijskih rezultata.

Karijeru u telekomunikacijskoj industriji započeo je 1999. godine kao direktor prodaje T-Mobilea Češke Republike, a kasnije prelazi u Upravu T-Mobilea Njemačke. Prije prelaska u češku podružnicu Telefónice bio je stariji potpredsjednik međunarodnog sektora prodaje, marketinga i službe za korisnike Deutsche Telekoma. Prvi posao unutar Austria Telekom grupe ovaj mu je u Vipnetu, a za Lider govori o poslovnim potezima koje planira napraviti.

U Hrvatskoj ste sedam mjeseci, kakve su vam impresije o kompaniji, tržištu...?

– Zadovoljan sam, ali vrijeme prolazi vrlo brzo i nekad imam osjećaj da radi protiv mene jer imamo mnogo ideja koje želimo implementirati. Nisam previše strpljiva osoba i volim kada se stvari događaju brže. Moramo biti brži, pratiti tržište i biti u prednosti. Hrvatsko tržište jedno je od najizazovnijih u Europi zbog kombinacije regulatornih mjera EU u vezi s roamingom, povećanja domaćih nameta poput radiofrekvencijske naknade, koja nas je lani stajala dodatnih 16 milijuna eura, i dugogodišnje recesije. Sve to stavlja kompaniju u vrlo izazovnu situaciju i znatno utječe na rezultate. Trebamo više stabilnosti u okruženju da se možemo fokusirati na biznis. Vipnet je dobro pozicionirana kompanija, imamo vrlo dobre rezultate u fiksnom segmentu, gdje smo lani postali drugi igrač na tržištu s rastom prihoda od devet posto, i najveću mrežu nove generacije, po čemu smo bolji od HT-a. To su dvije jake pozicije i temelji za daljnji rast. U mobilnom segmentu suočavamo se s teškoćama i svjesni smo toga. Imamo snažnu eroziju cijena, ali, srećom, u zadnjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine vidimo stabilizaciju prihoda po korisniku.

Imajući na umu sve te okolnosti, koje su rezultirale padom operativne dobiti od 70 posto u prošloj godini, koje su ciljeve dioničari stavili pred vas kad ste preuzeli upravljanje Vipnetom?

– Novi većinski dioničar Telekoma Austrije je America Movil, peta najveća kompanija na svijetu. Još smo u fazi učenja i upoznavanja, razmjenjujemo ideje što bismo trebali raditi. No ciljevi su vrlo jasni, trebamo preokret sadašnjih negativnih trendova, želimo rasti ne samo u fiksnom segmentu nego i stabilizaciju u mobilnom. Razmatramo ekstenzije novih inovativnih usluga u kooperaciji s America Movilom, uglavnom u području sadržaja. Najvažniji zadatak je da opet počnemo rasti u prihodima i profitnim maržama. Drugi je cilj efikasnost, koju moramo znatno poboljšati. Lani smo započeli program optimizacije troškova od 20 milijuna eura s ciljem stvaranja dovoljno pozitivnoga novčanog toka, koji onda možemo investirati u tržište. Važno je da te uštede neće utjecati na korisnike, uglavnom su fokusirane na ponovno pregovaranje s dobavljačima, smanjujemo i neke aktivnosti koje ne pridonose mnogo biznisu itd.

Pad prihoda zaustavljen je zahvaljujući dobrim rezultatima u fiksnom segmentu. Gdje još vidite veći potencijal u budućnosti?

– Vidimo tri područja rasta. Prvo je definitivno fiksni segment, gdje je B.net jak generator rasta. Vjerujemo da zahvaljujući infrastrukturi, pokrivenosti i investicijama u fiksnu mrežu možemo ostvarivati rast. Drugo je područje monetizacija podataka, gdje vidimo veliku potražnju u mobilnom dijelu. Tu je izazov u pronalaženju modela kako monetizirati taj rast i donijeti nove usluge koje će stimulirati veću upotrebu mobilnoga podatkovnog prometa. Napokon, širimo se u nova područja koja mogu donijeti rast prihoda u budućnosti. No u tome smo selektivni i ne želimo se previše raspršiti. Fokusirat ćemo se na računarstvo u oblaku, kooperaciju s OTT igračima, preprodaju sadržaja itd. Monetizacija podataka u mobilnom i fiksnom dijelu ključan je faktor za oporavak i rast u sljedeće dvije godine. Druga područja u početnoj fazi pokazuju znatan rast, ali brojke još nisu dovoljno velike da bi utjecale na ukupni rezultat poslovanja.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 04:14