Poslovna scena
StoryEditor

Žabčić i Vuković dali obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju Karlovačke banke

14. Prosinac 2013.

Karlovački poduzetnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, javnosti poznati kao suvlasnici HS-Produkta, podnijeli su pismo namjere s obvezujućom ponudom dokapitalizacije radi stjecanja ‘75 posto plus jedne dionice‘ vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu Karlovačke banke. Ponuda je obvezujuća s planiranom rokom realizacije do 10. veljače 2014. godine.

Naglasili su da njih dvojica u ovom zajedničkom poslovnom ulaganju nastupaju u ravnopravnim udjelima i to isključivo kao privatne, fizičke osobe. Žabčić i Vuković tvrde kako je ova odluka donijeta nakon višekratnih poziva da investiraju u dokapitalizaciju Karlovačke banke, ali da su nakon izvršene dubinske analize portfelja i adekvatnosti kapitala, koju je za njih izvršio njihov bankovni savjetnik Damir Dragičević, odlučili dati obvezujuću ponudu samo uz uvjet da steknu potpunu kontrolu nad Nadzornim odborom i Upravom.

O ovim namjerama već je izvještena i Zagrebačka burza, a Žabčić i Vuković kažu da ih u ovaj posao nije povukla želja za nekim posebnim profitom, već namjera da spase Karlovačku banku koja je, pokazala je dubinska analiza, ostala bez adekvatnosti kapitala uz istovremeno gomilanje nekretnina upitne vrijednosti i naplativosti u svom portfelju.

Upravo zbog dubioze vrijednosti nekretnina kojima je svoj portfelj Karlovačka banka opteretila nakon rizičnih plasmana i aktiviranja, Žabčić i Vuković prilično su fleksibilni u procjeni koliko će stvarnog kapitala uložiti za stjecanje nadtročetvrtinskog vlasničkog udjela. Stoga ocjenjuju da bi nakon razgovora s osam najvećih sadašnjih dioničara za to bilo dovoljno od 75 do 100-tinjak milijuna kuna. Ukaže li se mogućnost i stjecanja većeg udjela, spremni su ići i do 140 milijuna kuna sredstava za koja kažu da su stečena višegodišnjim vrlo profitabilnim poslovanjem njihovog HS-Produkta.

Iako bi, što se njih tiče, dokapitalizacija mogla biti izvršena ‘već sutra‘, Žabčić, Vuković i njihov savjetnik Dragičević kažu da je zbog zakonskih rokova oglašavanja realno očekivati sazivanje i održavanje Izvanredne skupštine dioničara Karlovačke banke tek u drugoj polovici siječnja 2014. godine, pa je zbog toga i kao rok obvezujuće ponude naveden rok 10. veljače.

25. travanj 2024 23:17