Poslovna scena
StoryEditor

Zabrana promidžbe duhanskih proizvoda na Ustavnom sudu

28. Rujan 2013.

British American Tobacco (BAT), Duhanka Zagreb, tvrtka u čijem je vlasništvu tvornica rezanog duhana iz Udbine, udruga trgovaca Meta Grupa, kiosci Glasa Istre te dva distributera aparata za prodaju cigareta zatražili su od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, potvrdio je za Lider Tomislav Fučkar, regionalni direktor BAT-a za Hrvatsku.

Razlog podizanja ustavne tužbe je prekratak prijelazni rok za prilagodbu novim zakonskim odredbama koje zabranjuju bilo kakvu izravnu ili neizravnu promidžbu duhanskih proizvoda.Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji je objavljen u Narodnim novinama 22.07.2013., određen je dvomjesečni rok za prilagodbu u kojem će gospodarski subjekti koji se bave trgovinom duhanskim proizvodima na malo i upravljanjem elektroničkim kioscima, morati ukloniti sve oblike izravne i neizravne promidžbe duhanskih proizvoda. 

Pod izravnom promidžbom duhanskih proizvoda smatra se i izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda na vidljivim pozicijama u i na prodajnim mjestima, bilo koje vrste, gdje se prodaju duhanski proizvodi. Tvrtke koje su podigle ustvanu tužbu smatraju da je rok od dva mjeseca prekratak da bi se prodajna mjesta fizički prilagodila novim pravilima. – Smatramo da je javna rasprava trajala kratko te da je prijelazni rok prekratak. U EU samo Irska ima zabranu izlaganja duhanskih proizvoda, ali je prijelazni rok zajedno s konzultativnim postupkom pokrenutim pred Europskom komisijom trajao pet godina– rekao je Fučkar, dodajući da se na ovaj način krši i Europska direktiva o tehničkim standardima.

Najrecentniji primjer je primjer Velike Britanije, gdje je javna rasprava o propisu trajala gotovo dvije godine, a zakonodavac je odredio prijelazni rok za prodajna mjesta velikih formata 2 godine, a za prodajna mjesta malih formata 3 godine prijelaznog roka.Predstavnici drugih tvrtki iz duhanske industrije još se nisu službeno očitovali o ovom Zakonu, a neslužbeno se svi slažum kao I određeni broj trgovaca ,da je jedan od ciljeva novih pravila o promidžbi duhanskih proizvoda zamrzavanje tržišnih udjela. Najveći udio na hrvatskom tržištu, unatoč gubitku dijela tržišta pod pritiskom konkurencije, i dalje ima rovinjski TDR.

23. travanj 2024 11:38