Poslovna scena
StoryEditor

Zagrebačka banka i dalje najveća u Hrvatskoj

18. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Vodeća bankarska grupacija u Adria regiji je i ove godine UniCredit grupa, dok je najveći osiguravatelj slovenska Triglav grupa rezultati su istraživanja koje je provela konzultantska tvrtka Deloitte.

Talijanski bankarski duo na vrhu predvodi UniCredit s gotovo 20,8 milijardi eura, a slijedi Intesa SanPaolo koja je sa 16 milijardi aktive pogurala na treće mjesto NLB grupu. Te tri grupacije drže više od trećinu aktive banaka u regiji.

- Banke su u prošloj godini poslovale uspješno izuzev slovenskih koji su počele dosta kasno s čišćenjem bilanci. Nekih detaljnijih planova za oporavak nema, a mislim da se španjolski sindrom neće dogoditi u Sloveniji. Španjolsku bankarsku krizu uzrokovale su male banke i vjerujem da se Sloveniji taj slučaj neće ponoviti - istaknuo je Ivan Fabijančić, direktor u odjelu financijskog savjetovanja. Kao i prethodnih godina u Hrvatskoj je i dalje najveća Zagrebačka banka, slijedi ju PBZ i Erste & Steiermärkische banka. Hrvatsko tržište s 54 milijardi eura aktive najveće je u regiji.

- Male banke bilježe nižu razinu profitabilnosti i stoga ne čude najave za daljnjim spajanjem banaka, kao ni planovi daljnje konsolidacije. Većih potreba za dokapitalizacijom sistemskih banaka nije bilo što ide u prilog stabilnom hrvatskom bankarskom sustavu - istaknuo je Juraj Moravek revizijski partner u Deloitteu.

Kod osiguravatelja čelne pozicije za razliku od bankarskog sektora drže grupacije koje imaju sjedište u regiji. Najveće Triglav osiguranje ima 921 milijun eura upisane premije, dok drugoplasirana Croatia grupa ima 427 milijuna eura premije. Na treće mjesto probila se Adriatic Slovenica grupa istisnuvši koncern Agram na četvrto mjesto. U svim zemljama regije, izuzev Hrvatske, preokrenut je dosadašnji trend pada ukupnih bruto premija.

- Preokret trenda je najvećim dijelom posljedica rasta premija životnog osiguranja. Pred osiguravajućim društvima u Sloveniji i Hrvatskoj je iznimno zahtjevno razdoblje jer od kraja godine moraju imati unisex cijene po direktivi Europske unije - istaknuo je Luka Babić, viši konzultant pri Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja.

25. travanj 2024 01:59