Poslovna scena
StoryEditor

Zagrebačka banka obilježila 100 godina poslovanja

18. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

U obnovljenim prostorima Gradske štedionioce večeras je u Zagrebu obilježeno stotinu godina rada Zagrebačke Banke.

Proslava je okupila niz uglednika. Uz predsjednika Uprave Zagrebačke banke, Franju Lukovića i njegova nasljednika Miljenka Živaljića, tu su našli i izvršni direktor Grupe Unicredit Federico Ghizzoni, predsjednik Sabora Josip Leko te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

- Teško je danas zamisliti razvoj grada i Hrvatske bez Gradske štedionice i Zabe. Samo Gradska štedionica danas bi da je samostalno društvo bila veća od polovine banaka po svojim rezultatima. Osnovala ju je tadašnja Gradska skupština, s idejom koja je i danas u temeljima Zabe - da svojim kapitalom i kreditiranjem jamči za sve uloge štediša - poručio je Luković. 

Objasnio je kako je banka preživjela dva svjetska rata, brojne političke prevrate i jednako brojne promjene valuta te mu to daje za pravo vjerovati da će potrajati još barem sto godina. 

- Odgovornim kreditiranjem te ukupnim poslovanjem, i nakon četiri godine recesije, iz tekuće operativne dobiti još uvijek uspijevamo pokriti sve bilančne rizike i ostvariti minimalnu dobit dioničarima. Štedne uloge štiti i kapital banke čija je stopa adekvatnosti od 23 posto među najvišima u Europi - zaključio je Luković. 

Ghizzoni je, pak, rekao da Zaba nema samo bitnu ulogu u Hrvatskoj, već i da je je izvor najboljih poslovnih rješenja koje preuzimaju druge članice Unicredita.

- Svakako ćemo nastaviti i dalje poticati Zagrebačku banku koja je posebno važna u vremenima kada Hrvatska traži put gospodarskog oporavka - izjavio je Ghizzoni. 

Osim Zabe, ove godine Grupa Unicredit slavi 15. godišnjicu ujedinjena banke Credo Italiano s još sedam banaka, a svoje jubileje slave i Unicredit Rusija te Unicredit Bugarska. 

28. travanj 2024 18:19