Poslovna scena
StoryEditor

Zagrebačka banka ugovorila s HAMAG-om nove jamstvene programe

13. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Zagrebačka banka (ZABA) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) potpisali su danas ugovor kojim se nastavlja njihova suradnja u sferi poduzetničkog financiranja, priopćeno je iz Banke.

Predsjednik Uprave Hamag Investa Darko Liović, članovi Uprave Agencije - Goran Becker i Martina Jus te član Uprave Zagrebačke banke Milivoj Goldštajn potpisali su ugovor između dviju institucija u sferi poduzetničkog financiranja, ovaj put uz veće omjere prvoklasnih jamstava Hamag Investa - ukupno šest novih jamstvenih programa. Riječ je o programima „Novi poduzetnici“, „Poljoprivrednici“, „Likvidnost“, „Rast“, „Inovacije“ i „Činidbena jamstva“, na temelju kojih će, ovisno o jamstvenom programu, Hamag Invest izdavati jamstva do najviše 80 posto iznosa glavnice kredita. Danas potpisani ugovor otvara prostor poduzetnicima za značajno brže i jednostavnije realiziranje financiranja, za određenu namjenu, uz značajno manju potrebu s obzirom na angažiranje instrumenata osiguranja, navode iz ZABA-e.

- Temeljem danas potpisanog ugovora, značajno se olakšava financiranje poduzetnika, koji imaju dobre i perspektivne projekte, ali nedovoljno vlastitog kapaciteta realizirati ih bez asistencije ovakve vrste. Naročito u uvjetima kompleksne gospodarske situacije, kakvu trenutno bilježimo, s kroničnim manjkom investicijskog kapitala, zajednički napor i angažman javnog sektora i banaka, ovdje konkretno Hamag Investa i Banke, pravi je put u poticanju poduzetništva na zdravoj osnovi, a time i s najboljom perspektivom s obzirom na ukupno jačanje hrvatskog gospodarstva, izjavio je Goldštajn prilikom potpisivanja ugovora.Zagrebačka banka drži četvrtinu tržišnog udjela u poslovanju s malim i srednjim poduzetnicima, pri čemu je u 2011. godine zabilježen rast te kategorije kredita od 12,2 posto, navodi se u današnjem priopćenju ZABE.

26. travanj 2024 08:34