Poslovna scena
StoryEditor

Zagrebačka pivovara ima novog vlasnika

03. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Američka tvrtka Molson Coors Brewing preuzela je StarBev za 2,65 milijarde eura . StarBev u vlasništvu CVC Funds sa sjedištem u Amsterdamu i Pragu upravlja s devet pivovara u središnjoj i istočnoj Europi.

Prošle je godine tvrtka imala prodaju vrijednu milijardu dolara, a EBITDA je iznosila 322 milijuna dolara. Tako je postignuta prodajna cijena od oko 11 EBITDA. - Preuzimanje StarBeva uklapa se u cijelosti u strategiju Molson Coorsa kojom želimo poboljšati portfelj naših premium brendova i proširiti doseg na rastućim tržištima diljem svijeta - rekao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni generalni direktor Molson Coorsa.

Dodao je kako je tržište piva u srednjoj i istočnoj Europi atraktivno, sa snažnim povijesnim trendovima i rastućim potencijalom zbog vraćanja stopa rasta u regiji na razdoblje prije krize. StarBev, vodeća pivovara na tržištu u CEE regiji, pruža Molson Coorsu odličnu platformu za rast i odličnu podlogu za širenje njihovih ključnih brendova, kao što je Carling u središnjoj i istočnoj Europi, priopćeno je iz te kompanije. - Staropramen, vodeći međunarodni brend StarBeva, također će poboljšati naš portfelj na nekim trenutnim i planiranim tržištima - napomenuo je Swinburn.

StarBev zapošljava oko 4100 ljudi, posluje u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj (Zagrebačka pivovara), Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i također prodaje svoje proizvode u BiH te Slovačkoj. Godišnje proizvede 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svakom od tržišta na kojem posluje. U portfelju StarBeva se nalazi više od 20 brendova, uključujući i lokalne brendove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšičko te također po licenci distribuira brendove kao što su Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.

- Ove ciljane akvizicije, kojima širimo globalnu prisutnost i dajemo dodatnu vrijednost dioničarima, ključan su element naše strategije rasta. Posvećeni smo tome da budemo savjesni kupci. Vjerujemo da je ova akvizicija, koja je financijski vrlo privlačna i odgovara našem povratu kapitalnih investicija, u skladu s tim ciljevima – dodao je Swinburn. Molson Coors očekuje da će transakcija postupno doprinijeti prihodima tijekom prve godine rada i generirati približno 50 milijuna dolara prije oporezivanja operativnih sinergija 2015., prvenstveno kroz učinkovitost proizvodnje, nabave, sistemskih i drugih područja.

Transakcija podliježe odobrenju određenih europskih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a finalizacija se očekuje tijekom drugog kvartala 2012. Zaključenjem kupoprodaje, StarBev će nastaviti s poslovanjem kao zasebna poslovna jedinica unutar Molson Coorsa, čije će sjedište ostati u Češkoj.

Molson Coors je osigurao financijska sredstva kako bi zaključio akviziciju. Prema trenutnom deviznom tečaju, ukupno financiranje će se sastojati od tri milijarde dolara gotovine i zadužnica te dodatnih 500 milijuna eura (odnosno 667 milijuna dolara) u konvertibilnim zadužnicama koje će biti predane prodavatelju, što će omogućiti sudjelovanje u budućem rastu vrijednosti dionica. Molson Coors očekuje da će se zaključenjem transakcije investicijski rejting zadržati na trenutnoj razini.

Morgan Stanley & Co. LLC sudjelovao je u ulozi glavnog financijskog savjetnika za Molson Coors, a Barclays Capital i Deutsche Bank Securities kao prateći financijski savjetnici. Morgan Stanley Senior Funding Inc. i Deutsche Bank Securities osiguravaju financiranje zadužnicama za transakciju. Kirkland & Ellis LLP sudjelovali su kao pravni savjetnici za Molson Coors.

14. travanj 2024 05:24