Poslovna scena
StoryEditor

Zajam od 50 milijuna eura za financiranje izvoza

29. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm potpisali su Ugovor o zajmu za dodatno financiranje u iznosu od 50 milijuna eura za Projekt kreditnog programa financiranja izvoza (CEFIL).

Za potrebe zajma, ministar financija Slavko Linić potpisao je s HBOR-om Ugovor o jamstvu. Zajam je odobren kako bi se podržao privatni sektor u pristupu financiranja, u okruženju gdje je zbog krize u eurozoni financiranje ograničeno, te radi daljnjeg jačanja konkurentnosti, posebno izvoznika, u razdoblju pripreme Hrvatske za ulazak u EU.

Dodatno će financiranje osigurati nova sredstva za postojeći projekt CEFIL originalnog iznosa od 100 milijuna eura. Dosad je ukupno 57 izvoznih tvrtki uspješno iskoristilo sredstva za srednjoročno i dugoročno financiranje u svrhu jačanja poslovanja. Ukupan izvoz tvrtki koje su koristile sredstva zajma, a čine pet posto ukupnog hrvatskog izvoza, povećan je za više od 30 posto. ‘Sredstva zajma omogućit će nam da i dalje nesmetano podupiremo turizam i izvoz, kao bitne strateške grane hrvatskoga gospodarstva, a posebno sada kada je ponuda kvalitetnih kreditnih sredstava na financijskom tržištu ograničena. Samo tijekom ove godine HBOR je za potrebe izvoza u sastavu kojeg je i turizam odobrio gotovo 4,4 milijarde kuna kredita što je za 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine‘, rekao je Kovačev.Linić je pak izjavio kako Vlada i dalje podržava partnerstvo između Svjetske banke i HBOR-a te kako je cilj kroz ovaj zajam poduprijeti izvoznike iz privatnog sektora u značajnom poticanju rasta izvoza, koji će rezultirati većim zapošljavanjem i snažnijim gospodarskim rastom Hrvatske. Globalna gospodarska recesija za kojom je uslijedila kriza eurozone pogodila je sva gospodarstva u regiji, uključujući i hrvatsko. Hongjoo Hahm se kratko osvrnuo na sadašnju situaciju ustvrdivši kako je ograničena likvidnost na globalnim tržištima uzrokovala limitirani pristup srednjeročnom i dugoročnom financiranju za brojne privatne tvrtke koje su najvažniji pokretači gospodarskog rasta i zaposlenosti. ‘Ovim dodatnim zajmom nastavljamo podržavati nastojanja hrvatske Vlade da stabilizira gospodarstvo osiguravajući dugoročno financiranje izvoznicima kako bi nastavili investirati i zapošljavati‘, izjavio je Hahm.

24. travanj 2024 04:53