Poslovna scena
StoryEditor

Zanemarivanje industrije odvest će nas na deponij

14. Ožujak 2012.

Od nove Vlade očekujemo odluke za spas industrije, jer ako i ona nastavi zanemarivati industrijsku proizvodnju svi zajedno ćemo završiti na deponiju, upozorio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

U tri godine krize u industriji je izgubljeno više od 100.000 radnih mjesta dok je istodobno nastavio rasti broj zaposlenih u državnim i javnim službama, a taj se trend nastavlja i pod novom vlašću - samo u veljači je 15.000 osoba iz radnog odnosa završilo na burzi rada, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare.

Umjesto da svoje snage usmjere na zaustavljanje pada realnog sektora, Vlada i poslodavci bave se sindikatima i radnicima. Vlada pokušava kroz raspravu o izmjenama Zakona o reprezentativnosti natjerati sindikate da se bave sami sobom, a HUP pokušava nametnuti tezu da je za izlazak iz krize nužno smanjiti radnička prava izmjenama Zakona o radu (ZOR), optužuje Matijašević.

ZOR uopće nije nikakva prepreka poduzetničkim aktivnostima niti on može spriječiti otpuštanje radnika u slučaju restrukturiranja poduzeća ili smanjenje njihovih prava u slučaju poslovnih poteškoća. Osim ZOR-om, radnička prava uređuju se kolektivnim ugovorima i pojedinačnim ugovorima o radu, kao i pravilnicima, a to poslodavci donose jednostrano ili u pregovorima sa sindikatom, ističe predsjednik HUS-a.

Matijašević smatra da bi Vlada trebala poduprijeti industriju kroz uvođenje novčanih olakšica samo za proizvodno orijentirana radna mjesta kao što je to, primjerice, učinila Srbija koja je time pomogla obnovu svoje automobilske industrije.

Međustopu PDV-a za turizam trebalo bi uvesti odmah, a ne tek od 1. siječnja 2013. godine, i to samo za turističke objekte koji plasiraju domaću robu. Gomilu neprodanih stanova trebalo bi dati zainteresiranim građanima u dogogodišnji najam, te poticati gradnju vjetroelektrana kroz uvođenje posebnog poreza za destinacije na kojima se trebalo graditi vjetroelektrane, a ne radi se ništa.

Matijašević također predlaže Vladi da promijeni sustav poljoprivrednih poticaja tako da ih veže uz prinos, a ne površinu, te da onemogući uvoz nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Istodobno bi ovlasti za davanje zemljišta u koncesiju trebalo s ‘lokalnih šerifa‘ prenijeti na Ministarstvo poljoprivrede.

19. travanj 2024 06:38