Poslovna scena
StoryEditor

Zapljenom krivotvorina potiče se otvaranje radnih mjesta u EU

07. Kolovoz 2014.

Gotovo 35 milijuna proizvoda vrijednih više od 760 milijuna eura prošle su godine zaplijenile carinske službe na vanjskim granicama Europske unije zbog sumnje u povredu prava intelektualnog vlasništva.

Riječ je o vrijednosti manjoj nego prijašnjih godina prema godišnjem izvješću Komisije o carinskim aktivnostima za provedbu prava intelektualnog vlasništva, koje donosi i statističke podatke o zaplijenjenoj krivotvorenoj robi, poput vrste, podrijetla i načina njezina prijevoza. Devedesetak posto takve robe uništeno je ili je na sudu pokrenut postupak za utvrđivanje prekršaja, a najviše je krivotvorenih odjevnih predmeta na koje otpada 12 posto zapljena te na lijekove 10 posto. Od odjeće najviše je bilo lažne sportske obuće, ali najveću cijenu imali su satovi i sunčane naočale. Čak 70 posto intervencija odnosilo se na poštanske i kurirske pakete, od čega su baš lijekovi činili 19 posto zadržane robe u poštanskom prometu.

Temelj gospodarstva  Najviše zaplijenjene robe i dalje dolazi iz Kine, 66 posto, te iz Hong Konga 13 posto, no najviše krivotvorenih namirnica dolazi iz Egipta, a iz Turske stižu lažni poznati parfemi. Budući da se gospodarstvo EU temelji na zaštiti intelektualnog vlasništva koje pokreće inovacije, istraživanje i zapošljavanje, potrebna je odlučna provedba zaštite prema strategiji EU ‘Europa 2020.’. Posebice zato što neka krivotvorena roba, poput dječjih igračaka, prehrambenih proizvoda ili kozmetike, može biti velika prijetnja za zdravlje i sigurnost korisnika s obzirom na to da nastaju u sumnjivu okružju. Novom Uredbom o carinskoj provedbi prava intelektualnog vlasništva, donesenoj u lipnju 2013., tako su postrožena pravila za provedbu prava intelektualnog vlasništva za carinske službe. Potkraj 2012. Vijeće ministara EU donijelo je pak carinski akcijski plan za borbu protiv povrede prava intelektualnog vlasništva od 2013. do 2017. s nekoliko strateških ciljeva.

Stvaranje vrijednosti  Oni uključuju učinkovitu provedbu i nadzor zakonodavstva EU u vezi s carinskom provedbom prava intelektualnog vlasništva, borbu protiv trgovine robom kojom se krše prava intelektualnog vlasništva u međunarodnom opskrbnom lancu, zaustavljanje vodećih trendova u trgovini krivotvorenom robom te jačanje suradnje s Europskim opservatorijem za povredu prava intelektualnog vlasništva i tijelima za provedbu zakona.- Inovacije i kreativnost područje su u kojem Europa stvara vrijednost. Zaštita prava intelektualnog vlasništva ne samo da je važna za zdravlje i sigurnost europskih potrošača nego se njome podupiru rast i otvaranje radnih mjesta u EU. Statistički podaci iz izvješća pokazuju da su problemom krivotvorenja pogođene sve vrste proizvoda, no dokazuju i da su mjerodavna tijela uspješna u zapljenjivanju takvih proizvoda - rekao je Algirdas Šemeta, povjerenik Europske komisije za oporezivanje, carinsku uniju, reviziju i borbu protiv prijevara.

16. travanj 2024 17:12