Poslovna scena
StoryEditor

Započeli pregovori Vlade i Mola oko Ine

18. Rujan 2013.

Pregovori između predstavnika Vlade i mađarske naftne kompanije Mol o međusobnim odnosima u Ini započeli su danas u 10 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu.

Pregovarački tim hrvatske Vlade vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u timu je i ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. U pregovorima u ime MOL-a sudjeluje potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Očekuje se kako će najvažnije teme u tim pregovorima biti vezane uz upravljanje Inom i investicije te plinsko poslovanje.

Vlada, koja u Ini drži 44,84 posto dionica, početkom kolovoza usvojila je okvir za pregovore, u kojem uz ostalo ističe kako očekuje usklađivanje upravljanja Inom s hrvatskim zakonima i stvaranje uvjeta za razvoj ključne hrvatske energetske kompanije.

Mađarski, pak, predstavnici u posljednjim izjavama poručuju kako se MOL, koji u Ini ima 49,08 posto dionica, ne želi odreći upravljačke kontrole nad Inom te očekuju rješenja za plinsko poslovanje zbog kojeg je MOL spreman od Hrvatske zatražiti i naknadu štete od dvije milijarde kuna jer država nije preuzela Inino plinsko poslovanje, na što se obvezala 2009. godine.

20. travanj 2024 15:23