Poslovna scena
StoryEditor

Zapošljavanje invalida - Kako se pripremiti za primjenu zakona od 1. siječnja 2015.

08. Svibanj 2014.

Poslodavci koji zapošljavaju 20 i više radnika dužni su do kraja 2014. zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom ako žele izbjeći obvezu plaćanja posebne naknade koja se uvodi od 1. siječnja 2015.

Riječ je o obvezama uređenima novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji je na snazi od početka 2014., pri čemu se ta godina može smatrati prijelaznim razdobljem u kojem se poslodavci pripremaju za primjenu novih pravila.Jedna od novina normativnog uređivanja obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom odnosi se na proširenje kruga poslovnih subjekata kojima se propisuje obveza zapošljavanja invalida. Do kraja 2013. ta je obveza bila uređena samo za javni sektor, tj. za ustanove korisnike državnog proračuna i onih lokalnih, za zaposlene u tijelima državne i lokalne vlasti te trgovačka društva u pretežitom vlasništvu države ili lokalnih jedinica. Prema novom se zakonu obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom odnosi na sve poslovne subjekte koji zapošljavaju 20 i više radnika, neovisno o vlasničkoj strukturi, načinu stjecanja prihoda ili pravnom obliku. Svi su poslodavci s 20 i više radnika dužni, ovisno o broju radnika koji su kod njih u radnom odnosu, zapo-sliti određeni broj osoba s invaliditetom.

Koje su obveze Broj invalida koje poslodavac treba zaposliti ili na drugi način radno angažirati ako želi izbjeći plaćanje posebne novčane naknade ovisi o ukupnom broju radnika i djelatnosti poslodavca, a propisan je Pravilnikom o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Nar. nov., br. 44/14.). Ovisno o djelatnosti u koju je poslodavac razvrstan na temelju Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2007. koju je izdao Državni zavod za statistiku, poslodavci su grupirani u tri skupine. 

Za svaku se skupinu propisuje obvezan udio osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih radnika i iznosi dva, tri ili šest posto. Poslodavcima koji zapošljavaju manje od 50 radnika obvezan udio zaposlenih invalida smanjuje se za jedan postotni bod, ali ne može iznositi manje od dva posto. Naprimjer, poslodavcima u djelatnosti prerađivačke industrije propisana je kvota u iznosu od šest posto invalida, ali ako zapošljavaju manje od 50 radnika, taj se postotak smanjuje za jedan postotni bod i iznosi pet posto. Ako izračun obveznog udjela osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih nije cijeli broj, rezultat se zaokružuje na cijeli broj tako da se prva decimala manja od pet (npr. 0,4 posto) zanemari, a ako je prva decimala pet i broj veći od pet (0,5 posto, 0,6 itd.), tada se cijeli broj uvećava za jedan.

Primjer izračuna Naprimjer, poslodavac iz djelatnosti osiguranja zapošljava 44 radnika, propisani udio obveznog broja invalida za njega iznosi dva posto, što je 0,88 invalida i zaokružuje se na cijeli broj 1. Taj poslodavac treba zapo-šljavati najmanje jednu osobu s invaliditetom. Ako isti poslodavac zapošljava 70 radnika, za njega se obveza izračunava u iznosu od 2 posto od 70 i iznosi 1,4 invalida, pa se decimala zanemaruje i proizlazi da poslodavac također ima obvezu zaposliti jednu osobu s invaliditetom.

Poslodavci koji do kraja 2014. ne ispune propisanu obvezu zapošljavanja određenog broja osoba s inva-liditetom niti je ispune dopuštenim zamjenskim kvotama radnog angažiranja invalidnih studenata, učenika na praksi i dr., od 1. siječnja 2015. za svakog će nedostajućeg invalida Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uplaćivati mjesečnu novčanu naknadu u visini od 30 posto propisane bruto minimalne plaće. Ako se koristimo visinom minimalne plaće za 2014., mjesečna bi obveza za jednog nedostajućeg invalida iznosila 905,28 kn, za dva 1.810,56 kn itd.

Novi iznos doprinosa Sve do kraja 2014. poslodavci plaćaju doprinos za zapošljavanje prema dosadašnjim propisima. Poslodavci koji zapošljavaju 19 i manje radnika plaćaju doprinos za zapošljavanje po stopi od 1,7 posto, a oni koji zapošljavaju 20 i više radnika tu obvezu dijele na dva dijela: po stopi od 1,6 posto plaćaju doprinos za zapošljavanje, a po stopi od 0,1 posto poseban doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ako je riječ o poslodavcu iz javnog sektora kojem je prema prijašnjim propisima bila utvrđena obveza zapošljavanja po jednog invalida na svaka 32 zaposlena, a nisu na dan 31. prosinca 2013. ispunili tu obvezu, oni do kraja 2014. plaćaju posebni doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom po stopi od 0,2 posto, pa im ukupna obveza iznosi 1,8 posto. Te će se stope doprinosa za zapošljavanje primjenjivati do 31. prosinca 2014, a od 1. siječnja 2015. svi će poslodavci plaćati doprinos za zapošljavanje po stopi od 1,7 posto. 

05. svibanj 2024 01:55