Poslovna scena
StoryEditor

Zaštitarske tvrtke odredile minimalni trošak rada od 32,50 kuna

25. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Predstavnici sedam najvećih hrvatskih zaštitarskih tvrtki sastali su se u Zagrebu kako bi potaknuti sve lošijim stanjem u domaćem sektoru privatne zaštite prodiskutirali aktualnu krizu i pronašli moguća rješenja.

Predsjednik Hrvatskog ceha zaštitara Damir Funčić upozorio je da je sektor privatne zaštite u vrlo velikim problemima.

- Naš sektor sve više zaostaje za hrvatskim gospodarstvom, udio zaštitarstva u ukupnom gospodarstvu iz godine je u godinu sve manji iako je potražnja za zaštitarima veća nego prije; ukupan prihod u industriji lani je pao za 6,5 posto, dok je prosječna plaća u zaštitarstvu pala za čak 9,1 posto, na 3.001,00 kunu – kazao je Funčić, te istakao kako je prosječna plaća u zaštitarstvu 45 posto manja od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Kao glavni i ključni problemi istaknuti su kriterij najniže cijene na javnim natječajima i nelojalna konkurencija koja besmisleno niskim cijenama ruši i prihode i ugled cijele struke. Kao ključni cilj određeno je osnivanje jedinstvene zaštitarske komore koja bi trebala čvrsto zastupati interese cijele zaštitarske struke i biti socijalni partner u pregovorima s državom i sindikatima. Zamišljeno je da buduća Komora štiti struku i sve svoje članove, da ima pravo sankcionirati nezakonito poslovanje i druge nepravilne postupke članova te da u suradnji s državom kao zakonodavcem radi na daljnjem unaprjeđenju regulative tržišta zaštite.

Sudionici sastanka jednoglasno su se složili i oko tri zaključka - minimalni trošak sata rada zaštitara, uz poštivanje svih zakona i pravilnika koji reguliraju njihov status, iznosit će 32,50 kuna, pokreće se procedura osnivanja Komore Hrvatskog ceha zaštitara u roku od šest mjeseci, a onovni zadaci Komore bit će rad na unapređenju regulative i pregovori sa socijalnim partnerima.

Popis sudionika govori da je ovo vjerojatno najvažniji sastanak u hrvatskom zaštitarstvu u posljednjih 10-15 godina jer su za stol zajedno sjeli Zlatko Marić (Sokol Marić), Trpimir Lučić (Securitas Hrvatska), Neven Martić (AKD Zaštita), ujedno i predsjednik Udruge tjelesne zaštite pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Boris Lončarić (Klemm Security), Matija Jozić i Slaven Petričević (Bilić-Erić), Zdravko Prša (V Grupa) i Ilija Ivezić (Arsenal-Ivezić) te predsjednik Hrvatskog ceha zaštitara Damir Funčić.

Dodatnu težinu sastanku, održanom na inicijativu časopisa Zaštita, daje činjenica da okupljene tvrtke zajedno drže oko 65 posto tržišta te predstavljaju gotovo 70 posto zaposlenih u ovom sektoru.

19. travanj 2024 12:30