Aktualno Poslovna scena Preporučeno Preporuka urednika

Zašto Talijani malo plaćaju hrvatsku ribu? Zato što mogu!

Lider
Autor Lider

Ribu će od hrvatskog veletrgovca najčešće otkupiti Friulpesca, jedna od najvećih talijanskih trgovačkih tvrtki u sektoru ribarstva i najveći uvoznik svježe ribe ulovljene u hrvatskim teritorijalnim vodama. Za kilogram svježeg oslića prve klase hrvatskom će veletrgovcu ta tvrtka iz okolice Udina, ali i drugi manji talijanski veletrgovci ribom platiti maksimalno pet i pol eura. Za kilogram tog istog svježeg oslića prve klase na slobodnom tržištu Europske unije, na kojemu nominalno vrijede ista pravila za sve, talijanskom će ribaru, ovisno o razdoblju godine odnosno većoj ili manjoj potražnji, platiti više, i to ne simbolično, nego će dobiti između devet i dvanaest eura.

Jedan od najvećih talijanskih trgovaca ribom sjajno iskorištava situaciju u kojoj veletrgovina ribom u posljednjih 30-ak godina u Hrvatskoj nije evoluirala ni za dlaku i ‘de facto’ nema ovdje gotovo nikakvu konkurenciju. Za ono što talijanskim ribarima plaća deset eura hrvatski se moraju zadovoljiti s četiri.
Kako to? Kako je moguće da veliko trgovačko poduzeće sa sjevera Italije diktira hrvatskim veletrgovcima ribom, a oni slijedom te zakulisne tržišne igre hrvatskim ribarima, cijene koje su dvostruko, za pojedine vrste i trostruko niže od onih koje za istu ribu plaćaju talijanskim ribarima? Najkraći i najtočniji odgovor bio bi – zato što mogu.

Zašto se godinama na ovakav ‘podcjenjujuć’ način veletrguje hrvatskom ribom čitajte već danas u digitalnom izdanju Lidera, a od sutra potražite tiskani primjerak na svim kioscima Tiska i iNovina.

Komentari