Poslovna scena
StoryEditor

Završen 500 tisuća eura vrijedan projekt istraživanja višnje Maraske

07. Srpanj 2012.

Završetak projekta ‘Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane‘ svečano je obilježen u Zadru predstavljanjem rezultata istraživanja. Projekat je trajao od 20. listopada 2010. i provodio se u okviru pretpristupnog programa EU - IPA, a njegova je vrijednost gotovo 500 tisuća eura.

Financirali su ga EU sa 72,5 posto, a ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Voditeljica projekta Verica Dragović-Uzelac, koja je predvodila svoj tim suradnika na ovom predstavljanju, istaknula je da je 65 posto sredstava utrošeno za uređaje, a ostatak u potrošna sredstva (kemikalije), manju opremu, ljudske resurse, promotivne materijale i druge aktivnosti.

- Laboratorij je otvoren krajem kolovoza prošle godine, a cilj je bio istražiti mogućnost prerade soka višnje Maraska u prah te dobivanja sušenih plodova - rekla je Dragović-Uzelac.Njezini su suradnici istaknuli kojim se sastojcima ističe višnja Maraska u odnosu na ostale vrste višnje. Rečeno je da će se ovi proizvodi moći koristiti kao gotovi ili polugotovi u prehrambenoj i konditorskoj industriji, a Fakultet je već ostvario suradnju sa zadarskom tvrtkom Vitlov u vlasništvu Dubravka Vitlova koja proizvodi čokoladne praline. Kako je istaknula voditeljica ovog projekta, interes za suradnju pokazali su i Agrokor, Jamnica te Maraska.

19. travanj 2024 02:47