Poslovna scena
StoryEditor

Zbog loše naplate propadaju obrti diljem Europe

14. Ožujak 2013.

Deseci malih i srednjih obrta propadaju diljem Europe iz dana u dan, a glavni razlog tome nemogućnost je naplate proizvoda i usluga.

Posljedica toga izgubljena su radna mjesta i neiskorištene poslovne prilike, odnosno u konačnici cjelokupna ekonomska stagnacija. Kako bi doskočila tom problemu, Europska je unija usvojila direktivu 2011/7/EU, kojom je propisano državama plaćanje svih usluga i proizvoda unutar 30 dana ili 60 dana u izvanrednim okolnostima. Rok za privatni sektor je 60 dana, premda može biti i dulji u slučaju obostranog dogovora i uz ogradu da dogovor ne smije biti evidentno nepošten prema kreditoru. Direktivu su sve zemlje članice morale uvesti u svoje nacionalno zakonodavstvo do 16. ožujka ove godine.

Jasna pravila - Malim i srednjim poduzetnicima iznimno je teško braniti svoje pravo na isplatu u roku. Kašnjenje u plaćanju znači gubitak novca i vremena za MSP-ove, a nesuglasice mogu nanijeti štetu odnosima s mušterijama. Ta štetna kultura mora prestati, vrijeme je da zemlje članice implementiraju Direktivu o kašnjenju u plaćanju u svoje nacionalno zakonodavstvo, čime će malom i srednjem poduzetništvu dati ključnu potporu u ovim teškim vremenima i pomoći im ispuniti svoju ulogu u stvaranju europskih radnih mjesta - rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. 

Pravila su prilično jednostavna i lako razumljiva. Država mora platiti proizvode i usluge unutar 30 kalendarskih dana ili izvanredno unutar 60 kalendarskih dana. Ugovorna sloboda u komercijalnim transakcijama znači da poduzeća svoje fakture mora platiti unutar 60 kalendarskih dana, osim ako se izričito ne dogovore drugačije i ako to nije evidentno nepošteno prema kreditoru. Poduzeća imaju pravo na zateznu kamatu zbog kašnjenja i automatski dobivaju minimalni fiksni iznos od 40 eura kao kompenzaciju za troškove kašnjenja, a mogu i zatražiti naknadu svih razumnih troškova kašnjenja.

 Lakše do sudske zaštite Zakonska zatezna kamata je najmanje osam posto iznad referentne stope Europske središnje banke i države ne smiju određivati kamatu nižu od te. Također će biti omogućeno poduzećima da mogu mnogo lakše tražiti sudsku zaštitu od izrazito nepoštenih uvjeta i praksi pred nacionalnim sudovima. 

Države članice moraju objaviti zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju tako da su sve upletene strane informirane o tome te mogu produbiti tu regulativu zakonima i propisima koji idu i više u korist kreditorima.Nove su mjere opcionalne za poduzeća u smislu da im omogućuju djelovanje, ali ih ne obvezuju na njega. U nekim situacijama poduzeće će možda produljiti rok plaćanja u svrhu održavanja dobrih odnosa s nekim klijentima. S druge strane, mjere su obvezne za države, koje bi trebale pružiti primjer poštovanjem ugovornih obveza.

03. svibanj 2024 23:25