Poslovna scena
StoryEditor

Zbog pada cijena nafte, prihodi Ine pali 31, a dobit 79 posto

30. Travanj 2015.

Ina Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju pad prihoda od prodaje za 31, a neto dobiti za 79 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je posljedica drastičnog pada cijena sirove nafte, navodi se u financijskom izvješću te naftne kompanije objavljenom u četvrtak.

Prihodi od prodaje Ina Grupe u prvom tromjesečju iznosili su 3,798 milijardi kuna, što je 31 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno je neto dobit, bez jednokratnih stavki, iznosila 50 milijuna kuna, što je 191 milijun ili 79 posto manje nego u prva tri lanjska mjeseca.

CCS EBITDA grupe bez jednokratnih stavki iznosila je 939 milijuna kuna, što je povećanje za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, navodi se u izvješću INA Grupe.

Unatoč nepovoljnom okruženju, segment Istraživanja i proizvodnje zabilježio je porast proizvodnje ugljikovodika od 6 posto, na 41.715 bode na dan, potpomognut posebno snažnim povećanjem domaće proizvodnje sirove nafte od 20 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2014., što pokazuje utjecaj intenzivnih remontnih radova i optimizacije proizvodnih aktivnosti, navodi se dalje. Taj rezultat potpomognut je i jačanjem tečaja američkog dolara u odnosu na kunu.

S druge strane, napominje se, prosječna ostvarena cijena ugljikovodika smanjila se za 37 posto uslijed pada cijene nafte i nepovoljnih regulatornih promjena. Iz Ine ističu da su negativni učinci smanjenja regulirane cijene plina i udvostručenja naknada za eksploataciju dosegli 134 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2015. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2014.

Financijski položaj društva ostaje snažan, ocjenjuju u Ini, uz daljnje smanjenje neto duga za 10 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine.

Razina ulaganja od 236 milijuna kuna je 16 posto niža u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, ali je uglavnom usmjerena na proizvodne aktivnosti u Hrvatskoj s ciljem ublažavanja, pa čak i privremenog prestanka prirodnog pada proizvodnje segmenta Istraživanje i proizvodnja.

"INA je u prvom tromjesečju 2015. godine povećala proizvodnju nafte u Hrvatskoj za čak 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zahvaljujući poboljšanju učinkovitosti bušotina i razvojnim projektima pokrenutima prethodnih godina. Rezultati su istovremeno bili opterećeni drastičnim padom cijene sirove nafte i nepovoljnim regulatornim promjenama na domaćem tržištu koje su utjecale na trgovinu plinom", ističe Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine u komentaru poslovnih rezultata.

Dodao je da je proizvodnja plina u istom razdoblju blago porasla, dok je u prodaji prirodnog plina zabilježen oštar pad zbog smanjenja potražnje i jačanja konkurencije.

"Niža cijena nafte imala je umjereno pozitivan učinak na rafinerijsko poslovanje, ali je ukupni rezultat ipak ostao negativan. Rafinerijska CCS EBITDA bilježi značajan napredak, ali to je i dalje daleko od dobiti koju su ostvarile rafinerije s povoljnijom strukturom imovine i proizvoda, što zajedno s pogoršanim okruženjem cijena nafte naglašava potrebu za optimizacijom imovine i stalnim praćenjem troškova", zaključuje Aldott.

19. travanj 2024 02:46