Poslovna scena
StoryEditor

Zbrka s obračunom nove stope doprinosa za zdravstvo

10. Travanj 2014.

Izmjenama Zakona o doprinosima koje su stupile na snagu 1. travnja 2014. stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje vraćena je na petnaest posto, kolika je bila do 30. travnja 2012.

Od 1. svibnja 2012. do 31. ožujka 2013. primjenjivala se za dva postotna boda niža stopa zdravstvenoga doprinosa, ali taj pokušaj smanjenja troškova rada nije polučio očekivane pozitivne učinke pa je zdravstveni doprinos s trinaest posto vraćen na petnaest. Doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje obračunava se kao doprinos na plaću odnosno na propisanu osnovicu osiguranja. Za osiguranike u radnom odnosu obveznik je doprinosa poslodavac, a samozaposlene osobe same su obveznici plaćanja doprinosa. Usporedimo li troškove rada prije i nakon 1. travnja 2014., riječ je o ukupnom povećanju troškova rada za 1,71 posto. Na razini bruto plaće od osam tisuća kuna, što je blizu prosječne plaće u Hrvatskoj, ta promjena znači povećanje izdataka u prosjeku za 160 kuna na mjesec po radniku.

Razlike prema primitku Doprinosi se obračunavaju prema stopama koje vrijede za razdoblje na koje se odnosi plaća ili druga osnovica za obračun obveznih doprinosa. Nova, veća stopa zdravstvenog doprinosa primjenjivat će se pri utvrđivanju obveze doprinosa koja je nastala za staž proveden u osiguranju od 1. travnja 2014. Poslodavci će prvi put primijeniti veću stopu pri isplati plaće za travanj 2014. Budući da većina poslodavaca isplaćuje plaću u tekućemu mjesecu za prijašnji, tek će u svibnju pri isplati plaće za travanj obračunavati zdravstveni doprinos prema novoj stopi. Poslodavci koji plaću isplaćuju u tekućemu mjesecu za taj mjesec moraju već u travnju primijeniti novu stopu. Ako se nakon 1. travnja 2014. isplaćuje zaostala plaća za prijašnje mjesece, unatrag do svibnja 2012. , primjenjivat će se stopa od trinaest posto. Poslodavci koji neredovito isplaćuju plaće obvezni su u obrascu JOPPD-u koji do kraja mjeseca dostavljaju Poreznoj upravi zadužiti obvezne doprinose na punu svotu bruto plaće za prijašnji mjesec, i to prema stopama doprinosa koje vrijedea za razdoblje na koje se odnosi plaća koja nije isplaćena. Pri isplati nagrada, naknada, potpora i otpremnina koje se radnicima isplaćuju u svotama preko neoporezivih iznosa, pa se takvi primici u dijelu koji prelazi neoporezivu svotu u poreznom smislu izjednačavaju s plaćom, važno je pravilno odrediti na koju se godinu odnosi primitak. Ako se primitak odnosi na 2014. i isplaćuje se 1. travnja 2014. ili poslije, treba primijeniti stopu zdravstvenog doprinosa od petnaest posto. Ako se primitak odnosi na 2013., tada neovisno o datumu isplate zdravstveni doprinos treba obračunati prema stopi od trinaest posto. Npr. pri isplati bonusa za rezultate prema godišnjem obračunu za 2013. zdravstveni doprinos treba obračunati prema stopi do trinaest posto, čak i ako se bonus isplaćuje u svibnju, lipnju ili poslije.

Kako s drugim dohotkom Pri isplati primitaka od drugoga dohotka odmah treba primijeniti novu stopu zdravstvenog doprinosa od petnaest posto. Na primitke od drugog dohotka obvezni doprinosi u pravilu se obračunavaju prema propisima koji vrijede na dan isplate, neovisno o tome kad je obavljen posao ili isporučeno djelo za koje se isplaćuje primitak. Na naknade za rad prema ugovoru o djelu, naknade članovima nadzornih odbora, upravnih vijeća, povjerenstava, članovima predstavničkih tijela i druge primitke koji se u poreznom smislu klasificiraju kao drugi dohodak zdravstveni doprinos prema stopi od petnaest posto treba primijeniti na svaku isplatu od 1. travnja 2014. Samo ako je između isplatitelja i primatelja ugovoren datum isplate i taj je datum raniji od 1. travnja 2014., isplatitelj će primijeniti stopu doprinosa koja je bila na snazi kad je isplata trebala biti obavljena. Obrtnicima, osobama koje obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja, poljoprivrednicima, novinarima, sportašima, umjetnicima i drugim osiguranicima upisanima u matične evidencije osiguranika koji su sami za sebe obveznici plaćanja doprinosa, a nisu obveznici poreza na dobit, Porezna uprava obvezu doprinosa utvrdit će rješenjem, tako da za prva tri mjeseca 2014. duguju zdravstveni doprinos prema stopi od trinaest posto, a od travnja prema stopi od petnaest. Ako je rješenje za 2014. već dostavljeno, porezno tijelo povući će ga i izdati novo, s većom obvezom od 1. travnja.Osiguranicima koji obavljaju drugu djelatnost (npr. obrt uz radni odnos) i plaćaju doprinose na osnovici godišnjeg dohotka ili dobiti iskazane u godišnjoj poreznoj prijavi obveza za zdravstveni doprinos za 2014. odredit će se u visini prosječne stope, ovisno o razdoblju poslovanja. Ako su radili cijele godine, prosječna stopa bit će 14,5 posto; ako su radili samo u dijelu godine, obveza će im se utvrditi ovisno o mjesecima u kojima su obavljali djelatnost. Obrtnici i samostalna zanimanja obveznici poreza na dobit moraju se sami brinuti za povećanje stope doprinosa jer oni doprinose obračunavaju na poduzetničku plaću.

25. travanj 2024 03:09