Poslovna scena
StoryEditor

Značajno povećanje dobiti Medike

14. Veljača 2013.

Grupa Medika prošlu je godinu završila s dobiti u iznosu od 48,3 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na 18,4 milijuna kuna dobiti iz 2011. godine, dok je tvrtka Medika d.d. ostvarila 34,4 milijuna kuna dobiti, nakon 12,5 milijuna kuna dobiti iz 2011. godine, pokazuju podaci iz privremenog konsolidiranog izvješća.

Izvješće je Medika danas dostavila Zagrebačkoj burzi, uz napomenu da je ono privremeno i nerevidirano te kao takvo nije odobreno od strane Nadzornog odbora, pa investitorima ne treba služiti kao temelj za investicijske odluke, već samo kao okvirna informacija do objave konačnih rezultata u ožujku. Uz Mediku d.d., izvješće se odnosi i na Grupu, koji čini i šest zdravstvenih ustanova, tj. ljekarni u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Okrugu Gornjem i Bošnjacima.

Ukupni prihodi Grupe Medika lani su u odnosu na 2011. godinu povećani za oko 4 posto, na 2,27 milijardi kuna, uz istovremeni rast ukupnih rashoda za 2,7 posto, na 2,22 milijarde kuna.

Među događajima koji su obilježili poslovnu 2012. godinu u izvješću se, uz ostalo, navodi da je privremeno financiranje proračuna u prvom prošlogodišnjem kvartalu rezultiralo slabijom naplatom potraživanja od kupaca, zbog čega je Medika povećala kreditnu zaduženost kod poslovnih banaka, a kako bi održala likvidnost. U svibnju, kada je izvršena djelomična sanacija zdravstvenog sustava, Medika je primljena sredstva djelomično koristila za smanjenje zaduženosti, dok je u rujnu izvršen reprogram kredita koji su bili u stranoj valuti u kunske kredite, pa je smanjen i valutni rizik.

Najveći rizik za poslovanje Medike d.d., stoji u izvješću, je dugi rok naplate potraživanja od kupaca, pogotovo u dijelu koji se odnosi na kupce u okviru sustava HZZO-a. Ipak, dodaje se, s obzirom da se, izravno ili neizravno, radi o potraživanjima od državnih institucija, naplatu tih potraživanja ne treba promatrati kao rizik nenaplate. No, ta potraživanja posredno povećavaju potrebu za dodatnim financiranjem, a time i dodatne troškove poslovanje Medike.

Također, rizik za poslovanje tog trgovca lijekovima i sanitetskim materijalom predstavlja i stalno snižavanje cijena lijekova s liste HZZO-a, kao i administrativno određivanje cijena lijekova i marži, pa je, kako bi umanjila utjecaj ovog rizika, Medika proširila asortiman i na proizvode koji nisu zakonski limitirani u pogledu cijene.

02. svibanj 2024 06:38