Poslovna scena
StoryEditor

Zoltan Áldott: Ostat ćemo jedan od vodećih ulagača u Hrvatskoj

18. Svibanj 2016.

Predsjednici uprava najvećih hrvatski tvrtki najavljuju velika ulaganja u novu tehnologiju, modernizaciju proizvodnje, rebrendiranje, ali i gradnju novih poslovnih zgrada. Sve to financirat će se vlastitim novcem, kreditima, a i sredstvima fondova EU

Uz novi broj Lidera, koji je od četvrtka na kioscima, predstavljamo i publikaciju 1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2015. godini. U publikaciji, između ostalog, možete pročitati i odgovore na anketu koju smo proveli među čelnicima najvećih kompanija. Vodeće ljude kompanija smo upitali: Kakvi su poslovni planovi  najvećih kompanija o novim ulaganjima? U što planiraju investirati ove i sljedećih godina? Gdje i kako nalaze sredstva za investicije? S kojim se izazovima susreću investitori?

Evo što je odgovorio predsjednik Uprave Ine Zoltan Áldott.

Ovaj put Prošla je godina bila izazovna za cijelu naftnu industriju, a rezultati u prva tri mjeseca 2016. također ukazuju na nastavak nepovoljnih tržišnih uvjeta. U takvim uvjetima poslovanja Ina, kao i druge naftne kompanije, mora uložiti dodatni napor kako bi osigurala buduću financijsku snagu i održivost poslovanja kombinacijom smanjenja kapitalnih investicija i operativnih troškova.

Ina je 2015. zaključila s gotovo 1,7 milijardi uloženih kuna. U 2016. investicije planiramo održati na približno istoj razini, čime će Ina ostati jedan od vodećih ulagača u Hrvatskoj. Naravno, morat ćemo pozornije pratiti naše kapitalne investicije i konačan iznos ovisit će o kretanju cijene nafte, kao i drugim faktorima iz vanjskog okruženja. Naglasak će i ove godine biti na investicijama u Hrvatskoj u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, gdje se ističu strateški projekti EOR i Međimurje.

Također, Ina nastavlja modernizirati maloprodajnu mrežu s ciljem daljnjeg unapređenja liderske pozicije u maloprodajnom poslovanju. Aktivnosti vezane uz projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka također planiramo nastaviti. To je investicija procijenjene vrijednosti od 400 milijuna eura, a povrat može potrajati i do 20 godina. Takva investicija ima komercijalnog smisla jedino ako u međuvremenu nije pod negativnim utjecajem iznenadnih regulatornih i poreznih promjena radi čega Ina želi osigurati stabilan, pravičan i transparentan regulatorni, zakonodavni i porezni okvir kojim bi se osigurala stabilnost poslovanja i valjano procijenili rizici vezani uz investiciju prije donošenja odluke o njoj.

19. travanj 2024 20:14