Tržište kapitala
StoryEditor

AD Plastik pod pozitivnim utjecajem oporavka EU tržišta automobila

07. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Erste analitičari blago su povisili ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 121 kune na 130 kuna, no i dalje zadržavaju preporuku držati.

Prognoze prihoda u matici su povećane, na krilima oporavka EU tržišta automobila i rastu proizvodnje automobila u slovenskom Revozu. Iz Revoza su najavili zapošljavanje dodatnih 450 ljudi kako bi namirili potražnju za novim Renault Twingo modelom i Smartom. Dnevni obujam proizvodnje se povećava sa 600 na 800 vozila, što ima pozitivan utjecaj na AD Plastik kao jednog od ključnih dobavljača.

Međutim, porast u matici je poništen slabim performansama na ruskom tržištu, koje trpi posljedice rusko - ukrajinske krize i posljedičnog pada prodaje i proizvodnje automobila. Dvije podružnice u Rusiji (ZAO PHR i ADP Kaluga) te jedno pridruženo društvo Faurecia ADP osjećaju direktne posljedice takvih zbivanja. Podružnice nakon prva tri kvartala imaju oko 15 milijuna kuna operativnog gubitka i izgledno je da će godinu završiti s minusom. Pridruženo društvo FADP, u kojem AD Plastik ima 40 posto udjela, zadnje je dvije godine bilježilo neto dobit, a ovu će godinu vjerojatno zaključiti s gubitkom. To je posljedica izloženosti američkom Fordu u Rusiji, koji je najintenzivnije reagirao na nedavna geopolitička zbivanja.

Znatan pozitivan doprinos na porast vrijednosti dionice imao je pad globalnih kamatnih stopa, što je utjecalo na nešto nižu diskontnu stopu i posljedično višu sadašnju vrijednost firme.

Znatan doprinos, oko 60 posto vrijednosti u ukupnoj vrijednosti dionice, dolazi od rumunjskog pridruženog društva Euro APS, koje opskrbljuje Dacia vozila. Svoju izuzetnu profitabilnost i mogućnost generiranja novčanih tokova društvo zahvaljuje velikoj popularnosti Dacijinih vozila na Europskom tržištu, što drži iskoristivost kapaciteta proizvodnje u Euro APS blizu 100%.

Očekivanja Erstea za iduću godinu su pozitivna, gdje bi se dodatno trebala zahuktati proizvodnja u Revozu, a što bi trebalo biti vidljivo već od četvrtog kvartala ove godine. U Rusiji je uveden program poticaja prodaje novih automobila, što bi moglo ublažiti pad tog tržišta. Osim toga, u Rusiji započinje serijska proizvodnja niza projekata za koje je AD Plastik povećao svoju odgovornost. Stoga u slučaju i dalje otežanih uvjeta u Rusiji, vjeruju da će kompanija biti u stanju zabilježiti rast iduće godine.

U Ersteu su blago digli prognozu neto dobiti za ovu godinu s 11 milijuna kuna na 18,5 milijuna kuna, jer ocjenjuju da će efikasnije upravljanje tečajnim rizikom u Rusiji rezultirati manjim negativnim tečajnim razlikama nego što je inicijalno planirano. Na krilima novih modela automobila, za iduću godinu očekuju skok prihoda i dobiti, gdje bi neto dobit mogla dosegnuti gotovo 47 milijuna kuna.

03. svibanj 2024 13:56