Tržište kapitala
StoryEditor

Alen Kovač: U 2015. pad BDP-a od 0,5 posto

22. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

U 2015. godini očekuje se pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5% na godišnjoj razini, zaključak je najnovije kvartalne analize makroekonomskih trendova pod nazivom „Recesija se nastavlja, uz pogoršanje profila rizika“, koju potpisuje Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

- U 2015. godini kao glavnu kočnicu rasta i dalje vidimo oslabljenu investicijsku aktivnost, prouzročenu mjerama fiskalne štednje, slabom apsorpcijom sredstava iz EU fondova te suzdržanim privatnim sektorom - naglašava Kovač te ističe da se izgledi po pitanju izvozne aktivnosti također pogoršavaju, imajući u vidu dinamiku rasta EU-a i geopolitičke tenzije.

Kada je riječ o 2014., bruto domaći proizvod u prva tri kvartala tekuće godine pao je za 0,6%, što je u skladu s prognozama Ersteovih analitičara za cijelu 2014. godinu (-0.7%), uzimajući u obzir ustrajnu slabost domaće potražnje nasuprot pozitivnom doprinosu neto izvoza.

U 2015. očekuje se rast suficita tekućeg računa platne bilance na razinu oko 1% BDP-a

Kretanja na tekućem računu ostaju pod povoljnim utjecajem računa roba te računa usluga te, iako se trošak uplate u proračun EU-a negativno odrazio na račun transfera u 2014., saldo tekućeg računa ostao je i dalje u blago pozitivnom području. Priljev direktnih stranih ulaganja ostaje usporen, dok je stagnacija inozemnog duga i dalje uvelike uzrokovana razduživanjem privatnog sektora s jedne strane, te akumulacijom duga javnog sektora s druge strane. Dok u trenutačnim uvjetima globalne likvidnosti kratkoročni rizici financiranja ostaju niski, u srednjem roku negativni rizici i dalje ostaju naglašeni.

Deflacijski pritisci su popustili te se inflacija vratila u pozitivno područje u zadnjem kvatalu

Preokret baznog efekta omogućio je inflaciji da napusti negativno područje u posljednjem kvartalu 2014. godine.

- I dalje vidimo povoljna inflacijska kretanja, s ublaženim pritiscima kako na troškovnoj, tako i na strani potražnje, te očekujemo prosječnu inflaciju u 2015. na razinama od 0,5%. Stabilni tečajni pomaci dozvoljavaju da se fokus monetarne politike zadržava na pružanju likvidnosti, iako se transmisijski mehanizmi i dalje suočavaju s ograničenjima na strani potražnje, što smanjuje izglede daljnje relaksacije u trenutnim okolnostima - nastavlja Kovač.

Očekivani deficit proračuna 5.8% BDP-a

Proces fiskalne konsolidacije još jednom je zaustavljen u 2014. te se fiskalna pozicija nastavlja pogoršavati. Srednjoročnom fiskalnom planu nedostaje kredibilnosti te tako sugerira deficit proračuna u rasponu od 5,5-6,0% BDP-a u 2015. Usklađivanje po ESA2010 metodologiji također je prouzročilo jednokratan negativan efekt na razine javnog duga (povećanje od 8,6 p.p. BDP-a u 2013.). Dok povoljan globalni sentiment ublažava rizike financiranja, oni i dalje ostaju prisutni, s obzirom da mogućnosti financiranja uvelike ovise o mjerama monetarne politike ECB-a.

18. travanj 2024 11:01