Tržište kapitala
StoryEditor

Američko gospodarstvo poguralo cijene dionica treći dan zaredom

18. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle treći dan zaredom, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva, no trgovalo se oprezno jer je počela dvodnevna sjednica američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 27 bodova, ili 0,16 posto, na 16.808 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 1.941 bod, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 4.337 bodova.

Najviše su jučer, 0,9 posto, porasle cijene dionica u financijskom sektoru, a u plusu su završili i ostali ciklični sektori, koji su najviše povezani s rastom gospodarstva.

To se zahvaljuje podatku o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u svibnju za 0,4 posto, što je veći rast inflacije nego što se očekivalo i najveći u više od godinu dana.

„Obično je inflacija povezana s gospodarskim rastom, pa je taj podatak pozitivan, posebice kada ulagači traže bilo kakav razlog za kupnju dionica“, kaže Carl Kaufman, portfelj menadžer u Osterweis Strategic Income Fund.

No, trgovalo se oprezno jer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda. Očekuje se da će programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, kojima su godinama ubrizgavali svjež novac na financijska tržišta, smanjiti za daljnjih 10 milijardi dolara mjesečno.

Ulagači se, također, nadaju da bi Fed mogao jasnije signalizirati hoće li ključne kamate početi podizati s rekordno niskih razina u prvoj ili drugoj polovici iduće godine.

U fokusu ulagača je i iračka kriza jer bi sukob između snaga sigurnosti i islamista mogao rezultirati podjelom te zemlje. Sjedinjene Države i dalje razmatraju kako pomoći tamošnjim vlastima u borbi protiv islamističkog ustanka.

Premda sukobi u Iraku ne jenjavaju, terminska cijena nafte na američkim je tržištima jučer pala, nakon tjedan dana neprestanog rasta.

Zbog toga se, pak, pod pritiskom našao energetski sektor. Dionica naftnog diva Exxon Mobila pojeftinila je 0,5 posto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 6.766 bodova, dok je frankfurtski DAX osvojio 0,37 posto, na 9.920 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 4.536 bodova.

01. svibanj 2024 07:48