Tržište kapitala
StoryEditor

Američko gospodarstvo raste, no ne bez prepreka

04. Kolovoz 2013.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, jer su američka i europska središnja banka poručile da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 15.658 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 1.709 bodova. Oba su indeksa dosegnula nove najviše razine u povijesti, dok je Nasdaq indeks porastao 2,1 posto, na 3.689 bodova, najvišu razinu u 13 godina.

Dobro raspoloženje na burzama zahvaljuje se sigurnosti ulagača nakon što su s dvodnevne sjednice čelnici Feda u srijedu poručili da je gospodarstvu i dalje potrebna podrška, stoga će nastaviti provoditi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

Na taj način američka središnja banka ubrizgava na financijska tržišta mjesečno 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca koji već dugo vremena potiče rast cijena dionica.

Osim Feda, poticajnu monetarnu politiku nastavit će voditi i Europska središnja banka. Njezin predsjednik Mario Draghi kazao je u četvrtak, nakon sjednice čelnika ECB-a, da će ključne kamate u eurozoni ostati na sadašnjim rekordno niskim razinama kroz dulje razdoblje.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je bruto domaći proizvod SAD-a u drugom tromjesečju porastao za 1,7 posto, znatno više od očekivanih 1 posto. To predstavlja i ubrzanje rasta, s obzirom da je revidirana procjena pokazala da je u prvom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,1, a ne 1,8 posto, kako je prvo procijenjeno.

Američko gospodarstvo raste, no ne bez prepreka, pa je, primjerice, u srpnju usporen rast zaposlenosti. U tom je mjesecu broj zaposlenih porastao za 162.000, manje od očekivanih 184.000. No, stopa nezaposlenosti pala je sa 7,6 na 7,4 posto, najnižu razinu u više od četiri godine.

Nastavljena je i sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća, a većina kompanija izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 390 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,8 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 55 posto po pitanju prihoda.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.647 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2 posto, na 8.406 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 4.045 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 14.466 bodova.

25. travanj 2024 17:32