Tržište kapitala
StoryEditor

Američko gospodarstvo u porastu, Fed povećava kamate u drugoj polovici 2015.

18. Lipanj 2014.

Američko je gospodarstvo na putu samoodrživog rasta, što omogućuje središnjoj banci da ključne kamatne stope počne povećavati u drugoj polovici iduće godine, navode ekonomisti u anketi Reutersa.

Premda su, zbog slabog prvog tromjesečja, smanjili procjene rasta za ovu godinu, gotovo svi od 48 ekonomista, koliko ih je sudjelovalo u anketi, smatraju da je oporavak gospodarstva održiv, zahvaljujući jačanju tržišta rada i stabilnosti fiskalne politike.

"Svi djelići potrebni za poticanje gospodarske aktivnosti na svom su mjestu, a uspješna tranzicija prema samoodrživom rastu uklonit će jedan sloj neizvjesnost i osigurati potrebne uvjete kako bi Fed mogao odlučiti kada će povećati kamate", kaže Millan Mulraine, ekonomist u tvrtki TD Securities.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će ove godine bruto domaći proizvod SAD-a porasti za 2,2 posto, dok su u svibnju očekivali rast od 2,5 posto.

Smanjenje procjena posljedica je pada gospodarstva u prvom tromjesečju za 1 posto, prvog nakon tri godine, što je posljedica oštre zime. No, već u drugom kvartalu rast bi, procjenjuje se, mogao dosegnuti 3,6 posto.

Podršku gospodarstvu pruža jačanje tržišta rada. U svibnju su podaci pokazali da je vraćeno svih 8,7 milijuna radnih mjesta izgubljenih tijekom recesije.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će ove godine stopa nezaposlenosti prosječno iznositi 6,3 posto, dok bi iduće godine mogla pasti na 5,8 posto.

Kako se tržište rada oporavlja, analitičari očekuju da će Fed početi povećavati ključne kamatne stope u drugoj polovici iduće godine. Većina ekonomista smatra da će u trećem tromjesečju 2015. središnja banka kamatu na prekonoćne kredite podignuti s nula do 0,25 posto na 0,50 posto.

Tu kamatu Fed na rekordno niskim razinama drži još od prosinca 2008. godine, kada je izbila velika financijska kriza.

U međuvremenu, uveo je i tzv. kvantitativno popuštanje monetarne politike, odnosno programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica. Takvim tiskanjem svježeg, jeftinog novca Fed je održavao niske kamate, poticao kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

No, od ove godine središnja banka smanjuje te programe. Od čelnika Feda, koji su u utorak započeli svoju dvodnevnu sjednicu, očekuje se daljnje smanjenje iznosa za kupnju obveznica ovoga mjeseca.

Te će programe, procjenjuje se, smanjivati sve do jeseni, kada bi ih trebao sasvim ukinuti.

Više je neizvjesnosti u vezi početka ciklusa povećanja kamata. Većina analitičara smatra da će Fed zaoštriti monetarnu politiku u drugoj polovici iduće godine, no možda to učini i u prvoj polovici, ako ojačaju inflacijski pritisci.

26. travanj 2024 09:16