Tržište kapitala
StoryEditor

Analitičari očekuju nestabilno trgovanjem američkom valutom

09. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci iz Kine, dok se tečaj dolara stabilizirao nakon oštrog pada u petak.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Japanski Nikkei indeks jutros je snažno skočio, dosegnuvši najvišu razinu u mjesec dana, jer je Tokio izabran za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine. To bi, procjenjuje se, trebalo potaknuti gospodarstvo – preko građevinarstva i rasta cijena – za 30 milijardi dolara u idućih sedam godina.

-Kratkoročno, to je pozitivno za one gospodarske sektore koji su povezani s održavanjem Olimpijskih igara. Dugoročno, utjecaj toga ovisi o tome koliko će vlasti uložiti u infrastrukturu i promociju turizma, no vjerojatno će to biti pozitivno za japansko gospodarstvo i dionice- kaže Ryota Sakagami, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Ulagače na ostalim azijskim tržištima ponajviše su ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Inflacija, koja je dugo predstavljala prijetnju za kinesko gospodarstvo, skliznula je u kolovozu s 2,7 na 2,6 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz istodobno porastao 7,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći rast nego što se očekivalo.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao, nakon oštrog pada u petak, kada su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u.

Analitičari očekuju nestabilno trgovanjem američkom valutom sve do sjednice Feda polovicom ovoga mjeseca, kada će čelnici američke središnje banke odlučiti smanjuju li poticajne monetarne mjere ili one ostaju na snazi još neko vrijeme.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3170 dolara, dok je na zatvaranju tržišta u petak iznosio 1,3180 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, s 99,10 jena, koliko je iznosila u petak navečer, na 99,60 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 130,60 na 131,20 jena.

Nakon što je u petak dosegnula 110,50 dolara po barelu, najvišu razinu od svibnja 2011. godine, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula 30-ak centi, na 110,20 dolara.

27. travanj 2024 00:45