Tržište kapitala
StoryEditor

Atlantic Grupa u dva sata do milijun kuna

11. Siječanj 2013.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi i danas porasli, četvrti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u 15 mjeseci, a u fokusu ulagača su blue chip dionice, kojima cijene i dalje osjetno rastu.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,84 posto, na 1.861 bodu, što je njegova najviša razina od 28. rujna 2011. godine, kada je iznosio 1.871 bod. Crobex10 porastao je, pak, 0,57 posto, na 1.038 bodova, također najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. Redovni promet iznosio je oko 5,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

- Nastavlja se uspon cijena dionica i četvrti dan zaredom, a s obzirom kakav je promet ostvaren do podneva, vjerojatno će na kraju dana biti sličan kao i prethodnih dana. Na dobro raspoloženja na tržištu ukazuje i to što je velika većina dionica u plusu - kaže Ana Vitaić Gladović, analitičarka odjela za Ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Milijunski promet do podneva je ostvaren samo dionicom Atlantic grupe. Danas je ta dionica poskupila daljnjih 4,5 posto, pa je njezin dobitak od početka godine povećan na više od 20 posto. Povlaštena dionica Adris grupe poskupila je, pak, oko 2 posto, na 276 kuna, a njome je ostvaren promet od oko 820 tisuća kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je promet od otprilike 500 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,1 posto, na 211 kuna. I većini ostalih dionica cijene su danas porasle. Do podneva se trgovalo s više od 40 izdanja, pri čemu je njih samo 10-ak zabilježilo pad cijene.

A na europskim se burzama danas trguje oprezno. Oko podneva su londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u plusu do 0,1 posto, dok je pariški CAC bio u minusu 0,2 posto. Američki terminski indeksi najavljuju, pak, oprezno trgovanje na Wall Streetu u posljednjem danu ovoga tjedna, nakon što su burzovni indeksi porasli dva dana zaredom.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

25. travanj 2024 12:01