Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze oslabile, euro iznad 1,38 dolara

25. Listopad 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, unatoč jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom jer se očekuje da će američki Fed poticajne monetarne mjere smanjiti tek iduće godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1 posto.

U Australiji su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Na početku današnjeg trgovanja taj je indeks blago porastao, zahvaljujući jučerašnjem usponu cijena dionica na Wall Streetu jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada i iz industrijskog sektora učvrstili uvjerenje ulagača da će Fed tek iduće godine, vjerojatno u ožujku, smanjiti poticajne monetarne programe.

Međutim, ubrzo su cijene dionica na azijskim burzama pale jer ulagače zabrinjava rast kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca, što ukazuje na zaoštravanje novčane politike tamošnje središnje banke.

Kineske monetarne vlasti pokušavaju zauzdati inflaciju i riskantno kreditiranje, pa odbijaju ubrizgati svježi novac na tržište. Stoga je od početka mjeseca sedmodnevna repo stopa, koja određuje kamate na kratkoročna sredstva, porasla za 150 baznih bodova, na 5 posto.

Ulagači se plaše da će zaoštravanje monetarne politike usporiti rast kreditiranja, a time i rast kineskog gospodarstva.

Loše na azijska tržišta utječu i slabi kvartalni poslovni rezultati tamošnjih kompanija. Premda je sezona objave izvješća tek na početku, oko 70 posto kompanija iz sastava japanskog Nikkei indeksa koje su dosad objavile rezultate podbacilo je po pitanju dobiti.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog uvjerenja ulagača da će Fed odluku o smanjenju poticajnih mjera odgoditi za iduću godinu.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3815 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo i 1,3832 dolara, novu najvišu razinu od studenoga 2011. godine. Jučer se u ovo doba kretao oko 1,3790 dolara.

„Dolar ne može ojačati sve dok ne ojača uvjerenje ulagača da će Fed smanjiti poticajne mjere. No, ne vjerujemo ni da će euro nastaviti znatnije rasti jer se početkom iduće godine može očekivati daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke“, kaže Imre Speizer, strateg u banci Westpac.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je s jučerašnjih 97,35 na 97,05 jena.

I euro je oslabio prema ‘japancu‘ pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 134,20 na 134,05 jena.

Nakon što je jučer porasla za 25 centa, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 20-ak centi, na 97,40 dolara po barelu.

24. travanj 2024 21:30