Tržište kapitala
StoryEditor

Azijski burzovni indeksi najviši u tri tjedna

11. Listopad 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros skočile na najvišu razinu u tri tjedna, zahvaljujući napretku u Washingtonu, premda je i dalje otvoreno pitanje hoće li demokrati i republikanci na vrijeme postići dogovor o financiranju države.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,7 i 1,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, najviše u posljednjih devet mjeseci, što se zahvaljuje nadi ulagača da će američki predsjednik Barack Obama i republikanci pronaći rješenje kako bi se prekinula obustava rada državnih službi i povećala razina dozvoljenog zaduživanja države.

Na jučerašnjem sastanku u Bijeloj kući nije postignut dogovor, no obje su strane poručile da će se razgovori nastaviti.

Republikanci predlažu plan kojim bi se u idućih nekoliko tjedana omogućilo dodatno zaduživanje države kako bi vlada i nakon 17. listopada mogla isplaćivati sve svoje financijske obveze.

Time bi se dobilo na vremenu za nastavak pregovora o proračunu i financiranju državnih službi, koje ne rade već devet dana.

Unatoč snažnom rastu cijena dionica, tržište je vrlo osjetljivo. Tako su sinoć američki terminski indeksi oštro pali, nakon napisa New York Timesa da je Obama odbio plan republikanaca jer ne predviđa hitan prekid obustave rada državnih službi.

No, gubici su ubrzo smanjeni, nakon vijesti da Obama nije ni prihvatio ni odbacio plan.

Ulagači se nadaju da će se u Washingtonu, ako ne prije, a ono u zadnji tren postići dogovor o dozvoljenom državnom ‘minusu‘, čime bi se izbjegla opasnost da američke vlasti 17. listopada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze.

„Situacija je fluidna, no čini se da je postignut napredak kojim bi se izbjegao najgori mogući scenarij. No, kratkoročna rješenja dovode samo do kratkoročnog entuzijazma“, pišu analitičari Nomure u bilješci klijentima.

Zahvaljujući napretku u Washingtonu, dolar je dodatno ojačao prema japanskoj valuti. Jutros je njegov tečaj dosegnuo 98,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,80 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3490 na 1,3535 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 131,90 na 133,15 jena.

Nakon što je jučer skočila za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula za 25 centi, na 102,75 dolara po barelu.

19. travanj 2024 15:25