Tržište kapitala
StoryEditor

AZTN: Agrokor će morati prodati dosta toga da se izbjegnu negativni učinci

25. Rujan 2013.

Prijava koncentracije Agrokora i Mercatora koju koncern Ivice Todoriće mora podnijeti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) još nije potpuna iako je Agrokor još početkom srpnja predao prvu prijavu.

U međuvremenu je, potvrdio je zamjenik predsjednice Vijeća AZTNA- Mladen Cerovac, Agrokor ponudio dopune prijave koje je Agencija ocijenila nedovoljnim, a najnovije dopune su stigle prije 3-4 dana pa stručne službe AZTN-a još razmatraju je li prijava sada potpuna.

Budući da bi tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bio između 30 i 40 posto, odnosno zabranjen, Agrokor mora predložiti mjere kojima će se otkloniti negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje. Jedino rješenje za Agrokor je da dio prodajnih prostora proda, da u dugoročni zakup ili zatvori.

- S pozicije zaštite tržišnog natjecanja bilo bi idealno da Agrokor uopće ne preuzme Mercator u Hrvatskoj. Može i kombinirati prodaju dijela svojih i dijela Mercatorovih trgovina, no u svakom slučaju morat će prodati dosta toga u Hrvatskoj da se izbjegnu negativni učinci na tržišno natjecanje. Pitanje je kome to može prodati - rekao Cerovac, dodajući da je ovaj slučaj vrlo kompleksan i za Agrokor i za AZTN.

Posebno velik negativan utjecaj na tržišno natjecanje ta bi koncentracija imala na području Zagreba i Zagrebačke županije gdje bi tržišni udio dviju kompanija bio oko 50-60 posto. Podsjetimo, odobrenje antimonopolnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji ključno je za zaključenje Agrokorovog preuzimanja Mercatora.

19. travanj 2024 12:37