Tržište kapitala
StoryEditor

Badel 1862 ostvario operativnu dobit nakon dvije godine

21. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Badel 1862 je objavio danas privremene rezultate poslovanja za 2011. koji pokazuju trend oporavka kroz iskazanu operativnu dobit u iznosu od 7,75 milijuna kuna.

Iskazana operativna dobit značajna je za poslovanje Badela, jer je to po prvi put da tvrtka ostvaruje operativnu dobit nakon dvije uzastopne godine, 2009. i 2010., kada je ostvarila gubitke, uslijed teških poslovnih okolnosti i započetog restrukturiranja, priopćili su iz te tvrtke.

U 2011. ostvaren je značajan rast prodaje pa je na domaćem tržištu vrijednosna realizacija rasla je 4 posto, a u izvozu 13 posto.

Na domaćem tržištu najznačajniji rast ostvaruje se u programu jakih alkoholnih pića, bezalkoholnog programa te trgovačke robe, dok u izvozu raste prodaja vina, čak za 22 posto. U ukupnom izvozu Badela 1862, izvoz jakih alkoholnih pića čini gotovo 75 posto.

Što se tiče prodaje vina, unatoč većem postotnom rastu izvoza, 86 posto prihoda ostvaruje se na domaćem tržištu. Stoga će tvrtka u idućem razdoblju aktivnosti usmjeriti na povećanja prodaje vina na inozemnom tržištu, za što su već stvorene pretpostavke, prije svega na kineskom tržištu temeljem Ugovora o "joint venture" osnivanju zajedničke tvrtke s kineskim partnerom Tadee Holding Group, potpisanog početkom ove godine.

Tijekom 2011. Badel je ostvario prihod od prodaje u iznosu od 308,6 milijuna kuna, što je rast od gotovo 5 posto prema godini prije. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 339,3 milijuna kuna i veći su za 10 posto.

Poslovni rashodi iznosili su 331,5 milijuna kuna te su smanjeni za 9 posto u odnosu na 2010. U 2011. je završila dokapitalizacija Badela te je tvrtka nakon vlasničkog restrukturiranja u većinskom vlasništvu države i Kapitalnog fonda, sa udjelom većim od 76 posto u temeljnom kapitalu.

U priopćenju se navodi kako se u narednom razdoblju očekuje pozitivan efekt na prihodima kroz realizaciju nekoliko već pokrenutih projekata koji se odnose uglavnom na izvozne poslove, među kojima je u listopadu potpisani Ugovor o uslužnom punjenju s društvom Stock za tržište BiH te daljnji rast izvoza, prvenstveno vina, na kinesko tržište, ali i tržišta Poljske te Njemačke.

25. travanj 2024 13:50