Tržište kapitala
StoryEditor

Bakić traži nagrađivanje menadžmenta Đuro Đaković Holdinga

27. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Đuro Đaković Holding primio je zahtjev Nenada Bakića, dioničara te kompanije, za dopunom dnevnog reda Izvanredne skupštine Đuro Đaković Holdinga, u kojem traži uvrštenje dodatne točke - kupnja trezorskih dionica u svrhu prodaje Upravi i utvrđivanje plana nagrađivanja radnika i menadžmenta.

Na skupštini će se tako, 26. travnja, raspravljati i davanju ovlasti Upravi kompanije da u razdoblju od četiri godine od dana donošenja odluke stječe dionice Đuro Đaković Holdinga i to do ukupnog iznosa od 15 milijuna kuna (ili najviše 2 posto temeljnog kapitala), odnosno 64.740 komada za cijenu ne veću od 231 kune i ne manju od 30 kuna po dionici.U dodatnoj točki dnevnog reda, koja je uvrštena na Bakićev zahtjev, navodi se i kako se ovlašćuje Nadzorni odbor da s članovima Uprave zaključi ugovore o opcijskoj kupnji dionica ĐĐ Holdinga i to tako da oni ostvaruju pravo na kupnju 5 tisuća dionica po cijeni od 59 kuna po dionici svake poslovne godine pod uvjetom da je poslovni plan prethodne godine ostvaren s barem 90 postotnom uspješnošću, prema kriterijima koje će ustanoviti Nadzorni odbor.

Također, u slučaju da uprava određene godine bude ima više od tri člana ukupni broj dionica koje članovi uprave mogu ovako kupiti neće prijeći 15 tisuća. Trenutno Uprava ĐĐ Holding ima tri člana; Zdravko Stipetić, predsjednik Uprave i članovi Marija Tolić i Tomislav Mazal. Predlaže se i davanje ovlasti Nadzornom odboru i Upravi da izrade detaljan plan nagrađivanja zaposlenika i menadžmenta, i to putem dodjele ili ponude otkupa vlastitih dionica. U obrazloženju stoji kako se kompanija nalazi na prekretnici i ima priliku ostvariti izuzetan rast u prihodima, dobiti i broju zaposlenika, a angažman radnika i uprave je ključno za takva dostignuća. Također, navodi se i kako će ubuduće postojati izuzetna potražnja na tržištu za sposobnim članovima uprave pa je nužno ponuditi im konkretne uvjete.

S obzirom na to da je riječ o kompaniji u kojoj država ima značajan udio u vlasništvu nije moguće ponuditi konkurente plaće članovima uprava, pa se nagrađivanje dionicama društva smatra prikladnim načinom motiviranja uprave. - Cijena opcijske kupnje je određena prema cijeni na dan prethodne glavne skupštine na kojoj sam javno i jasno artikulirao istu ideju koju tada nije bilo moguće provesti- stoji u zahtjevu Nenada Bakića. Bakić ima 232.420 dionica, odnosno 7,18 posto. Najveći dioničar je država sa 44 posto, a nakon Bakića slijedi skrbnički račun u PBZ-u sa 6,50 posto udjela. Zadnja cijena dionice te kompanije iznosila je 82,65 kuna (26. ožujka), s tim da je najniža cijena u posljednjih godinu dana bila 37, a najviša 86,5 kuna.

06. svibanj 2024 09:42