Tržište kapitala
StoryEditor

Banke samostalno definiraju promjenjivost kamatne stope te utvrđuju fiksni dio

14. Siječanj 2014.

Banke su ovlaštene samostalno definirati parametar promjenjivosti kamatne stope izborom između parametara taksativno navedenih u izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju te utvrditi fiksni dio kamatne stope i o tome izvijestiti dužnike, proizlazi iz tumačenja koje je Ministarstvo financija danas objavilo na svojim internet stranicama.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (Narodne novine, broj 143/13 i 147/13) stupio je na snagu 1. siječnja 2014. godine, a Ministarstvo je "s ciljem otklanjanja različite primjene iste odredbe" objavilo tumačenje primjene članka 3. (kojim se mijenja članak 11.a.).

Sukladno odredbi članka 3. za sve postojeće ugovore o kreditu sklopljene do stupanja na snagu izmjena Zakona, u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno posljedične veze, vjerovnik mora do stupanja na snagu, 1. siječnja 2014. godine, definirati parametar temeljem čije promjene će vršiti promjenu kamatne stope i to jednu od sljedećih varijabli - referentnu kamatnu stopu (EURIBOR, LIBOR), NRS (nacionalna referentna stopa prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora), prinos na trezorske zapise Ministarstva financija, prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti.

Pored toga, vjerovnik mora utvrditi fiksni dio kamatne stope koji se neće mijenjati do kraja otplatnog razdoblja, podsjećaju iz Ministarstva financija.

"Vezano uz definiranje, odnosno izbor parametra temeljem čije promjene će se vršiti promjena kamatne stope, pojašnjavamo da vjerovnici nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope te zaključivati pojedinačne dodatke ugovorima o kreditu u kojima će biti ugovoreni elementi na temelju kojih se izračunava promjenjiva kamatna stopa.

Vjerovnici su ovlašteni samostalno definirati parametar promjenjivosti promjenjive kamatne stope izborom između Zakonom definiranih i taksativno navedenih parametara te utvrditi fiksni dio kamatne stope i o istome izvijestiti dužnike", navode iz Ministarstva financija u tumačenju.

Izbor između Zakonom propisanih parametara te ovisnost promjene kamatne stope isključivo o promjeni izabranog parametra, jamči transparentnost objema ugovornim stranama, zaključuje Ministarstvo.

Prošli je tjedan udruga Franak pozvala banke da metodologiju određivanja parametara za promjenjivu kamatnu stopu za kredite odrede na način da bude u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima, odnosno usklađena i ugovorena s korisnikom kredita, a ne jednostranom odlukom banke, jer će u protivnom pokrenuti legalne aktivnosti da se zaustavi nezakonito poslovanje banaka.

16. travanj 2024 19:53