Tržište kapitala
StoryEditor

Belupo poslao ponudu za Gradsku ljekarnu Zagreb?

30. Prosinac 2013.

Uoči novogodišnjih blagdana, danas bi trgovanje na Zagrebačkoj burzi moglo biti skromno, uz stagnaciju Crobexa, a pozornost ulagača mogla bi privući neslužbena informacija da je Belupo iskazao interes za stjecanje vlasničkog udjela u Gradskim ljekarnama Zagreb.

Svih 5 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,11 posto, na 1.780 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,45 posto, na 989 bodova.

Redovni promet iznosio je 26,6 milijuna kuna, što je otprilike 60 milijuna manje nego tjedan dana ranije, no zbog božićnih blagdana trgovalo se samo dva dana.

 - Domaće tržište protekloga je tjedna obilježilo blagdansko raspoloženje. Ipak, u svega dva trgovinska dana ostvaren je solidan promet dionicama, dok je Crobex blago ojačao, a Crobex10 oslabio - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet, oko 6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena skliznula 0,2 posto, na 176,41 kunu.

Uz promet od 1,2 milijuna kuna, cijena redovne dionice Adris grupe porasla je 2,7 posto, na 308 kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, a cijena joj je porasla 3,7 posto, na 390 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica RIZ Odašiljača, sa skokom cijene za 22 posto, potom Lošinjska plovidba, s rastom od 18 posto, te Petrokemija, koja je poskupila 10,3 posto.

Među dobitnicama se prošloga tjedna našla i dionica Jamnice, s rastom cijene za 3,3 posto, na 63.000 kuna, nakon vijesti da su Jamnica i Stanić Grupa potpisali kupoprodajni ugovor kojim splitska kompanija preuzima linije voćnih sokova Juicy, a investicija je vrijedna 45 milijuna eura. No, promet dionicama Jamnice iznosio je svega 371.000 kuna.

Među većim gubitnicima izdvajaju se dionice Kutjeva, čija je cijena pala 5,4 posto, dok su dionice Ingre i Viadukta pojeftinile između 3,3 i 4 posto.

 - Do Nove godine preostalo je dva dana, tijekom kojih bi trgovanje moglo biti skromno. Investitori će ih vjerojatno iskoristiti da zaključe svoje portfelje - ocjenjuje Špoljar.

Kako dodaje, pozornost investitora mogla bi privući neslužbena informacija koju prenosi Poslovni dnevnik, da su na javni poziv Uprave Zagrebačkog Holdinga za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb dosad pristigle tri ponude, među kojima i Belupa, iz sastava koprivničke Podravke.

Od makroekonomskih vijesti, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u studenome, a makroekonomisti očekuju njezin pad osmi mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 2,5 i 4,7 posto.

A na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo blagdansko raspoloženje, pa su cijene dionica porasle, uz mršav obujam trgovanja jer su mnogi ulagači povezli božićne s novogodišnjim praznicima i zatvorili svoje knjige za ovu godinu.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 1,6 posto, na 16.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.841 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.156 bodova. Pritom su Dow i S&P indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Na azijskim je burzama i jutros vladalo dobro raspoloženje na kraju vrlo uspješne godine za tržišta kapitala, pa su cijene dionica na većini njih porasle.

No, obujam trgovanja je mršav jer su mnogi ulagači već zatvorili svoje knjige za ovu godinu te povezali božićne i novogodišnje blagdane.

 - Nastavlja se pozitivni sentiment na inozemnim burzama, zahvaljujući dobrim makroekonomskim vijestima iz SAD-a. Investitorima je dodatni poticaj dao MMF, koji je najavio podizanje procjene rasta američkog gospodarstva - navodi Špoljar.

19. travanj 2024 19:10