Tržište kapitala
StoryEditor

Bernanke potaknuo ljetnu oluju

17. Lipanj 2013.

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti sjednica čelnika američke središnje banke koja bi mogla umiriti tržište, nakon što su cijene dionica pale u tri od posljednja četiri tjedna.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 15.070 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1 posto, na 1.626 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 3.423 boda.

Na Wall Streetu vlada nesigurnost još od 21. svibnja kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi o smanjenju poticajnih monetarnih programa čelnici središnje banke mogli odlučivati na jednoj od idućih sjednica ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

Kao dio tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, uvedenog prije četiri godine, Fed kupnjom državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno ubrizgava jeftin novac na financijska tržišta, kako bi održao dugoročne kamate niskima, potaknuo kreditiranje i rast gospodarstva.

To već dugo vrijeme potiče rast cijena dionica, pa se ulagači plaše korekcije cijena na niže, ako tržište izgubi tu podršku. Stoga se već tjednima pažljivo prate svi signali koji bi mogli naznačiti što će Fed učiniti po pitanju poticajnih programa.

Različiti komentari dužnosnika Feda nisu pridonijeli smirivanju tržišta jer, neki se zalažu za nastavak labave monetarne politike, dok drugi traže smanjivanje tih programa.

-Bernanke je svojim izjavama od prije tri tjedna potaknuo ranu ljetnu oluju, ne veliku, ali dovoljnu da bi ulagači postali nervozni- kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson.

Planovi Feda mogli bi postati jasniji u srijedu, kada će, nakon dvodnevne sjednice čelnika Feda, Bernanke održati konferenciju za novinare.

-Vjerojatno Bernanke neće iznijeti sve detalje kojima se ulagači nadaju. No, vjerujem da će pokušati smanjiti nesigurnost na tržištu- kaže Dickson, dodajući da će čelnici Feda vjerojatno naznačiti da će promjene u monetarnoj politici biti postupne.

Ulagači se plaše da bi povlačenje poticajnih mjera prije nego što gospodarstvo bude čvrsto na putu samoodrživog rasta moglo izazvati pad cijena dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 15 posto, dosegnuvši u svibnju najviše razine u povijesti.

-Kako nam stižu miješani signali o rastu gospodarstva, i najmanje smanjenje poticajnih mjera imalo bi značajne posljedice. Ako do smanjenje dođe prerano, mislim da bi to znatno povećalo rizike po cijene financijske imovine- kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

19. travanj 2024 05:30