Tržište kapitala
StoryEditor

Bitcoin svoj peti rođendan dočekuje ponovo iznad 1000 dolara

08. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Sve popularnija digitalna valuta bitcoin ovih dana slavi svoju petu godišnjicu, a obljetnicu ponovo dočekuje s vrijednošću iznad 1000 dolara.

Podsjetimo, nakon što je početkom prosinca prošle godine ova virtualna valuta dosegla povijesnu vrijednost od 1238 dolara, uslijedio je oštar pad zbog neprihvaćanja bitcoina na kinskom online tržištu. No do novog rsta nije trebalo dugo čekati, a potaknut je ponaprije prihvaćanjem ove valute od strane Zynge, vrlo popularnog servisa za društvene igre na internetu.

I Europska agencija za banke (EBA) sredinom je prosinca upozorila na moguće rizike u trgovanju virtualnim valutama s obzirom na aktualne velike oscilacije u vrijednosti bitcoina, slabe regulative, ali i opasnosti pranja novca.

- Preporučujemo da u slučaju kupovine virutalnih valuta budete potpuno svjesni i upućeni u njihove konkrentne karakteristike – naveli su tada iz EBA.

Pa ipak, iako su oscilacije velike, očito su posljedica psiholoških faktora u fazi dok još nije sasvim jasno je li riječ o novo valuti koja će s nama ostati dulje vrijeme ili tek jednom od spekulativnih instrumenata kratkog daha.

Bitcoin je, bez obzira prihvaćali g ili ne, postao globalni fenomen i njegova je cijena toliko porasla da je jedan Norvežanin, primjerice, uspio kupiti stan za dio iznosa od ukupno 5.000 bitcoina koje je 2009. kupio za samo 24 dolara.

Bitcoin je nakon početka svjetske financijske krize izumio informatičar pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Temelji se na kriptografiji i njegova je proizvodnja ograničena na 21 milijun jedinica, koje se mogu spremati virtualno ili na tvrdom disku korisnika.

Na temelju te je virtualne valute stvoren uglavnom anoniman sustav plaćanja, bez centralizirane strukture, a transakcije se objavljuju u bazi podataka nazvanoj "block chain".

27. travanj 2024 15:22