Tržište kapitala
StoryEditor

Brokeri razočarani: Burza treba imati rezervne lokacije u slučaju pada sustava

01. Svibanj 2013.

Zagrebačka burza jučer nije radila zbog tehničkih poteškoća na strani pružatelja telekomunikacijskih usluga, a brokerske tvrtke i investitori ostali su uskraćeni za mogućnost trgovanja dionicama, i to baš na dan kad je vrhunac objava poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je bilo cijeloga dana zbog tehničkih poteškoća na strani pružatelja telekomunikacijskih usluga. Burza je, kako se doznaje, članovima i korisnicima putem posebnog sustava koji ne ovisi o webu, poslala obavijest o tehničkim poteškoćama.

Pružatelj telekomunikacijskih usluga B.net tijekom dana je objavio da je zbog požara na Chromos poslovnoj zgradi u Zagrebu, došlo do poteškoća s web hosting uslugom, te da trenutno intenzivno rade na što skorijoj i nesmetanoj uspostavi usluge.

- Situacija je prilično razočaravajuća i za brokere i za investitore. I dok Burza zahtijeva od brokerskih tvrtki da imaju rezervne lokacije u slučaju pada sustava, očekivali smo da su i oni osigurani za takav slučaj - kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

I drugi brokeri smatraju da ova izvanredna situacija pokazuje kako bi i sama Zagrebačka burza morala imati rezervnu opciju da bi osigurala kontinuitet poslovanja.

Posebno razočaravajućim u brokerskim tvrtkama smatraju što je vrhunac sezone objave poslovnih rezultata važnih kompanija, poput HT-a, Vira, Petrokemije i sl., kada se očekuje pojačana aktivnost, a burza ne radi.

- Nemogućnost trgovanja u trenutku kad je vrhunac sezone objave financijskih izvješća kompanija za prvo tromjesečje svakako loše utječe na brokersko poslovanje, pogotovo u današnje recesijsko vrijeme kada nikome nije lako ovako izgubiti radni dan - kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

A što se tiče poslovnih izvješća, većina kompanija čije su dionice sadržane u indeksima, danas je objavila tromjesečne poslovne rezultate. Hrvatski telekom (HT) jutros je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju imao pad neto dobiti za 34,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 238 milijuna kuna, dok su prihodi smanjeni 6,1 posto, na 1,69 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni nerevidirani rezultati te kompanije.

Grupa Končar, pak, u tome je razdoblju zabilježila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 22,9 milijuna kuna, što je smanjenje za 36,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nadalje, Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,5 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je ostvarena dobit od 36 milijuna kuna, dok je kutinska Petrokemija ostvarila gubitak od 54,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 3,1 milijun kuna.

- Poslovni rezultati većine kompanija lošiji su nego u istom razdoblju prošle godine. Nisu dakle danas na gubitku samo brokeri, nego i sami investitori. Njihove prve reakcije na izvješća možemo tako očekivati tek u četvrtak. Da smo barem svojim klijentima mogli reći da ne čekaju cijeli dan pred računalima, da ne bi eventualno propustili reagirati u slučaju većih cjenovnih oscilacija na pojedinim dionicama - zaključuje Bošković.

U međuvremenu, Zagrebačka burza objavila je da se temeljem inicijalnih informacija očekivao nastavak trgovine po otklonu poteškoća, međutim, obzirom na opseg oštećenja poslužiteljske prostorije, u kasnijem tijeku dana postalo je evidentno da do kraja trgovinskog dana neće biti moguća uspostava dostupnosti internetskih stranica Burze. Nastavak trgovine predviđen je za idući trgovinski dan, 2. svibnja 2013, priopćili su sa Zagrebačke burze poslijepodne.

25. travanj 2024 06:32